Gratis lab Amsterdam open voor uitvinders

Het laboratorium in Pakhuis de Zwijger stelt apparatuur ter beschikking aan ontwerpers. Foto ANP/Erik van 't Woud Beeld
Het laboratorium in Pakhuis de Zwijger stelt apparatuur ter beschikking aan ontwerpers. Foto ANP/Erik van 't Woud

AMSTERDAM - Uitvinders met een goed idee, maar zonder laboratorium kunnen gratis knutselen aan prototypes in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger op de Piet Heinkade. Daar werd gisteren een proeftuin geopend voor kleine ondernemers.

Het laboratorium staat 's dinsdags en 's donderdags open voor iedereen die een idee snel wil omzetten in een werkend product.

De proeftuin is maar één van de onderdelen van het project Living Lab, waarvoor Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken 2,4 miljoen euro subsidie hebben uitgetrokken. Als Living Lab, ofwel levend laboratorium, wil de hoofdstad zich internationaal profileren als testgebied voor nieuwe digitale producten en diensten.

Zo test woningcorporatie Far West binnenkort in 728 woningen de Plugwise, een slimme elektriciteitsstekker, die niet alleen het stroomverbruik van het aangesloten apparaat meet, maar het toestel ook automatisch in spaarstand of uit kan zetten.

Volgens Mark de Kruijk, directeur van de organisatie Amsterdam Topstad, is de hoofdstad een goede testmarkt voor bedrijven die producten of diensten willen uitproberen.

''De bevolking hier is veeltalig, kritisch en staat open voor innovaties,'' aldus De Kruijk.

Het laboratorium in Pakhuis de Zwijger stelt apparatuur ter beschikking aan ontwerpers. Zo staat er een lasercutter die vanuit een ontwerpcomputer bestuurd wordt, en driedimensionale vormen kan snijden. De kennis en de ervaringen die ondernemers hier opdoen moeten zij ter beschikking stellen van anderen.

Door deze openheid leren ontwerpers sneller van elkaar, zegt Martijn Kriens, gangmaker bij Living Labs. ''Met deze aanpak willen wij ontwerpers en kleine bedrijven dicht bij de consument brengen. In het klassieke bedrijfsleven ontwerpt een groot concern een product, dat wordt losgelaten op de gebruikers. Hier leren ontwerpers vanaf dag één rekening te houden met de ervaringen van hun gebruikers. Zij kunnen hun product direct aanpassen aan de feedback.''

De ontwerpers die gebruik maken van het lab moeten ook van elkaar leren, zegt De Kruijk. ''Wij drijven ze als het ware in een hok bij elkaar. Wij willen hier geen losse initiatieven zien, maar stimuleren kennis te delen. Zo verloopt de ontwikkeling van ontwerp naar product sneller.'' (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden