PlusAchtergrond

Grapperhaus wil veroordeelde coffeeshophouder terughalen. Heeft dat zin?

De minister van Justitie reist af naar Thailand voor bemiddeling in de zaak Van Laarhoven. Beeld ANP
De minister van Justitie reist af naar Thailand voor bemiddeling in de zaak Van Laarhoven.Beeld ANP

Doet minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) er verstandig aan om vrijdag met de Thaise premier en zijn Thaise ambtsgenoot over de Brabantse coffeeshophouder Johan van Laarhoven te spreken? Niet iedereen is daarvan overtuigd.

CDA’er Grapperhaus hoopt in Bangkok de Thaise regering ervan te overtuigen Van Laarhoven (58) over te dragen aan de Nederlandse autoriteiten. Van Laarhoven zit in Thailand een celstraf van 20 jaar uit voor het witwassen van drugsgeld. NRC meldde dat het Openbaar Ministerie (OM) in Brabant ongelukkig is met de reis, omdat de minister zich mengt in een lopende strafzaak.

Kritiek

Grapperhaus zegt daar ‘verbaasd’ over te zijn. “Het kan altijd zijn dat er kritiek is, maar ik heb deze reis goed doorgesproken met het OM.” In een gisteravond uitgegeven verklaring ontkent het OM ontstemd te zijn. ‘Het OM wist vanaf april dat de minister zich zou inspannen om hem naar Nederland te laten overbrengen.’

Het OM vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder. Van Laarhoven had zich daar met zijn vrouw gevestigd, nadat hij in Nederland met The Grass Company vier coffeeshops had grootgemaakt.

Het OM verdenkt Van Laarhoven van witwassen, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij zou in Thailand een bedrag van 20 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Het Thaise OM ging vervolgens zelf aan de slag en vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin.

Onverstandig

Het vragen om informatie aan het Thaise OM was een zeer onverstandige stap, oordeelde de Nationale Ombudsman in maart van dit jaar. Het OM had kunnen weten dat Thailand zou besluiten Van Laarhoven aan te houden en te vervolgen, aldus het rapport.

Na het presenteren van de onderzoeksresultaten drong een meerderheid van de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan werk te maken van de zaak. In een debat in april van dit jaar heeft Grapperhaus aangegeven dat te zullen doen. Kamerlid Michiel van Nispen (SP) is blij met de reis van de minister. “Nederland heeft op moreel gebied iets goed te maken bij meneer Van Laarhoven. Het is niet te hopen dat zijn reis de kansen van Van Laarhoven verpest, maar het kan ook juist goed zijn om dit soort zaken op het hoogste niveau te bespreken.”

Normaal gesproken ligt de hulp aan buitenlandse gedetineerden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat via ambassades en consulaten bijstand verleent. Achter de schermen wordt wel druk uitgeoefend om bijvoorbeeld een Nederlander vrij te laten (denk aan SP-raadslid Murat Memis, die vastzat in Turkije) of om een landgenoot zijn of haar straf in eigen land te laten uitzitten. Officieel klinkt vanuit het ministerie echter steevast dat Nederland zich ‘niet mengt in de rechtsgang van een ander land’.

Toch reist Grapperhaus af, volgens hem met een helder doel. “Om toch nog eens te kijken of het mogelijk is de detentie van de heer Van Laarhoven hier voort te zetten of zijn berechting hier te laten uitvoeren.” Met de stappen die het OM daarin tot nu toe heeft gezet, is dat nog niet mogelijk gebleken.

De reis van Grapperhaus zorgt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor gefronste wenkbrauwen. Het sturen van een minister gebeurt doorgaans alleen als vooraf al duidelijk is dat een doorbraak kan worden geforceerd óf als hij de gedetineerde meteen mee naar huis kan nemen. Daar zou nu geen zicht op zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden