Grapperhaus: 'Prijs van een huurmoord ligt steeds lager'

De prijs van een huurmoord ligt steeds lager, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

De minister woensdagavond in de Tweede Kamer. Beeld anp
De minister woensdagavond in de Tweede Kamer.Beeld anp

"Het lijkt erop dat die prijs lager is dan ooit. En nog dalende is,'' zei de minister woensdagavond in een debat over de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B.

Grapperhaus noemde die moord 'volstrekt onacceptabel' en 'een smerige uitwas van criminaliteit', zeker omdat het voor het eerst een familielid van een kroongetuige bevat. "Een nieuw dieptepunt,'' in de toch al bloedige oorlog binnen de Amsterdamse onderwereld, aldus de minister.

Eerder al sprak de chef van de Amsterdamse politie dat huurmoorden voorheen voor 50.000 euro werden gepleegd, maar tegenwoordig 'voor 2.000 á 5.000 euro'. Voor de moord op de broer van B. zijn overigens drie verdachten aangehouden.

Buiten iedere orde
Een zonneklaar antwoord op de liquidatiegolf heeft Grapperhaus evenwel niet, erkent de minister. Wel vestigt hij de hoop op een trits maatregelen, die hij afgelopen tijd aankondigde. Zoals meer opsporingsonderzoeken naar vuurwapens, hogere straffen op het bezit daarvan en zwaardere straffen voor liquidaties die in georganiseerd verband worden gepleegd. "Want deze liquidaties zijn volkomen buiten iedere orde en we moeten alles doen wat we kunnen om dit te stoppen.''

Tegelijk klinkt vanuit politiek Den Haag ook relatief veel machteloosheid. Een allesomvattende bezwering is er immers niet. De roep op meer rechercheurs klinkt nog het luidst. Zowel coalitie- als oppositiepartijen scharen zich daarachter. En: hoe sneller, hoe beter. "Deze liquidaties kunnen immers niet zonder antwoord blijven,'' aldus SP'er Michiel van Nispen.

Het kabinet zal daarom waarschijnlijk ook puzzelen om extra geld vrij te maken als in juni de voorjaarsnota gereed moet zijn. Bovenop de extra 267 miljoen die de politie er dit jaar al bij krijgt. Al wilde Grapperhaus daar woensdag geen beloftes aan wagen.

"Ik zal niet steeds weer roepen om meer capaciteit.'' Toch koerst juist zijn eigen partij CDA, leider Sybrand Buma voorop, op het aanstellen van meer agenten. "De recherchecapaciteit staat onder druk,'' erkende partijgenoot Madeleine van Toorenburg onomwonden.

Waaier
Een eensgezinde Tweede Kamer stemde deze week daarnaast al in met een plan om de strafmaat te verdubbelen bij het bezit van zware vuurwapens, zoals automatische. Maar eenieder beseft tegelijk: de afschrikwekkende werking van iedere afzonderlijke maatregel blijft beperkt.

Daarom leverde het debat over de jongste liquidatie vooral een waaier aan suggesties op. Van alertere wijkagenten om jonge schutters op te sporen. Scholen die spijbelen harder moeten aanpakken, zodat jongeren niet afglijden richting criminaliteit. Controles bij de grens op wapens. Of meer recherche in de haven, om de drugs die daar passeren op te sporen. "Een toverformule is er niet,'' concludeerde VVD'er Arno Rutte dan ook.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden