Column

Grapperhaus is zo'n advocaat die nooit genoeg aandacht krijgt

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Die Grapperhaus. Beetje de zwakste schakel van Rutte III.

Er gaat geen uur voorbij of Grap is in het nieuws, en hij moet nog door zijne krokelehoogheid beëdigd worden!

Ik dacht eerst dat die man met die Pipo de Clown­schoenen voor grote gezelligheid zou zorgen, die Hugo de Jonge van het CDA, maar die heeft tijdens zijn Rotterdamse wethouderstijd een cursus 'niets zeggen in oneliners' gevolgd en sapperdeflapt zich er wel doorheen als een volleerde Bassie (of Adriaan, ik weet niet wie wie is van die twee).

Maar die Grapperhaus...

Hij is zo'n advocaat die nooit genoeg aandacht krijgt, dus na zijn pleitredes ging hij op Twitter tekeer tegen wat nu een deel van zijn collega's zijn. De politiek van Rutte noemde hij 'flutpolitiek', Pechtold noemde hij 'een windvaan' en Wilders 'ontoerekeningsvatbaar'.

Vervolgens had hij een goed idee - let op. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat hij het ministerie van Justitie en Veiligheid noemen. Hij vindt dat 'veel beter'.

Waarom?

Ik laat Grap even zelf aan het moppentappen: "Het is goed dat we aan de mensen benadrukken dat we een rechtsstaat hebben en dat die voorop staat. Daarom eerst Justitie."

Zo wordt onze veiligheid al naar achteren gedrukt.

Maar afgezien daarvan - en het beroerde Nederlands - even een vraag: had u er ook zo'n last van dat onze 'rechtsstaat' in de naam van het ministerie er zo'n beetje als een wormvormig aanhangsel bij bungelde?

Die volgordewisseling van de woorden kosten u en mij enkele miljoenen.

"Wat zegt u?"

Jazeker, enkele miljoenen. Al dat briefpapier moet vervangen worden.

En dat alleen om te laten zien dat de regering 'de rechtsstaat' belangrijker vindt dan veiligheid, wat ik geen veilige gedachte vind.

Ach ja.

En toen ging er weer een uur voorbij en lazen we in een oud persbericht van het Stedelijk Museum: 'Beatrix Ruf: "Ik ben vereerd en verheugd over de bereidheid van Ferdinand Grapperhaus om voorzitter te willen worden van de raad van toezicht."'

En toen lazen we dat Grapperhaus een maand later Beatrix Ruf het ontslag moest aanzeggen. En weer een uur later lazen we dat hij zijn vriendjes van de Zuidas een onderzoek laat doen naar het bewind van Ruf.

Hij kan het allemaal goed verdedigen, vindt hij zelf, want hij is advocaat. Net als Ard van der Steur...

Donderdag wordt hij beëdigd - als dat nog doorgaat.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Lees ook: Ferdinand Grapperhaus 'heeft een beetje wat Van der Laan had'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden