Update

Granaat treft rechtbank, politie zoekt naar twee mannen

Onbekenden hebben vannacht een granaat gegooid of geschoten naar de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg in Zuid. Getuigen meldden rond half drie 's nachts twee mannen te hebben zien vluchten op een grijze motorscooter. Recherchechef Arno Julsing zegt dat de verdachten zijn gevlucht via de Fred. Roeskestraat.

Paul Vugts
De beschadigde ruiten in Toren E. © ANP Beeld
De beschadigde ruiten in Toren E. © ANP

Doordat de aanslag een verlaten rechtbank trof, zijn er geen gewonden gevallen. De ruiten van het trappenhuis waar de mortier op driehoog in de gevel sloeg, zijn van beneden tot boven gesneuveld, net als de ruiten van diverse kantoren.

Het explosief trof toren E, waarin enkele zittingzalen zijn en justitie kantoren heeft, waaronder dat van hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. De rechtszaken gingen vandaag gewoon door en ook de medewerkers van het justitieparket waren aan het werk. De recherche deed nog de hele dag sporenonderzoek en verzamelde getuigenissen.

Het is de tweede granaat die in een Amsterdams gerechtsgebouw inslaat. Op 2 april 2007, de openingsdag van het proces tegen Willem Holleeder, werd met een raketwerper op de justitiebunker in Osdorp geschoten. De schutters zijn niet gepakt. Anders dan in 2007 is nu volstrekt onduidelijk of de aanslag met een strafzaak te maken heeft, en zo ja, met welke.

Te midden van cameraploegen en fotografen bezagen rechters vanmorgen de schade. Het trottoir voor de rechtbank was afgezet met hekken en politielinten.

Een buurtbewoner vertelde een groepje agenten dat hij na de knal twee mannen had zien vluchten. 'De ene rende weg, de andere reed op een scooter. Het leek een groter model, mogelijk een motorscooter.'

Terwijl een politiehelikopter rondcirkelde, zeiden omwonenden flink te zijn geschrokken. 'Ongelooflijk.'

'Aanslag op rechtsstaat'
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemt de aanslag op de rechtbank 'een aanslag op de rechtsstaat'. Hij zei dat 'alles uit de kast wordt gehaald' om uit te vinden wat er is gebeurd en wie de daders zijn.

Opstelten spreekt van 'ongelofelijk geweld', dat heeft plaatsgevonden, maar hij heeft nog geen idee wat erachter kan zitten. Volgens hem kan het personeel van de rechtbank 'gelukkig gewoon aan het werk'.

Vier jaar geleden werd de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp getroffen door een aanslag. Onbekenden schoten op de eerste dag van het proces tegen crimineel Willem Holleeder en zijn medeverdachten twee explosieven af op de justitiebunker. Het gebouw raakte flink beschadigd.

De gesneuvelde ruiten zijn op deze foto goed te zien. © FOTO TWITTER @ DOOPSTAH Beeld
De gesneuvelde ruiten zijn op deze foto goed te zien. © FOTO TWITTER @ DOOPSTAH
Een man bekijkt de zware beschadigingen aan Toren E van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. © ANP Beeld
Een man bekijkt de zware beschadigingen aan Toren E van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. © ANP
Het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg. © ANP Beeld
Het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg. © ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden