Grafzerkjes bij brouwerij waarschijnlijk verplaatst

De grafmonumentjes op het dodenakkertje van het voormalige dierenasiel aan de Polderweg worden waarschijnlijk verplaatst. De huidige locatie naast het terras van brouwerij Poesiat en Kater wordt niet door iedereen gewaardeerd.

De graven zijn in 2006 geruimd, maar de zerkjes zijn altijd bewaard gebleven Beeld Meike van den Bongaardt
De graven zijn in 2006 geruimd, maar de zerkjes zijn altijd bewaard geblevenBeeld Meike van den Bongaardt

Het dierenbegraafplaatsje is als monument behouden gebleven na de verhuizing van het dierenasiel naar Osdorp in 2006. De graven zijn destijds geruimd, maar de karakteristieke grafzerkjes zijn altijd bewaard gebleven als cultureel erfgoed.

Bij de herindeling van het stukje Oost heeft het stadsdeel in overleg met de architect van het terrein destijds besloten de zerkjes terug te plaatsen. In maart dit jaar opende in het oude gebouw Poesiat & Kater, een nieuwe brouwerij. Aan de rand van het terras liggen een tiental grafmonumentjes.

Asiel
Veel buurtbewoners hebben warme herinneringen bij het asiel, laat bierbrouwer en eigenaar Jorn Stout weten. "Veel mensen hebben een band met het pand en de plek. Sinds 1930 begroef men huisdieren bij het asiel en de graven werden altijd goed bezocht. Nu nog komen mensen langs om de opschriften te lezen als nagedachtenis aan hun huisdier."

Tekst loopt door onder foto.

Brouwerij en bierlokaal Poesiat & Kater Beeld Marc Driessen
Brouwerij en bierlokaal Poesiat & KaterBeeld Marc Driessen

Maar Stout moet ook met enige regelmaat aan zijn terrasgangers uitleggen dat er geen dieren meer onder de stenen liggen. "Voor de mensen die de geschiedenis niet kennen, lijkt het wel erg op een begraafplaats, terwijl het bedoeld is als monument. Sommigen zeggen: 'Ik heb liever geen grafzerkje naast mijn biertje.'"

Verstandig
Dat de monumenten moeten blijven, staat buiten kijf, zegt Stout. "De zerkjes zijn de kracht van het verhaal. Dus weg gaan ze niet. Maar ik denk dat het verstandig is om ze te verplaatsen. Als ze bij de kade liggen en dicht bij elkaar voorkom je de vraag of er iets onder ligt. We hebben het aan de gemeente voorgesteld."

Een woordvoerder van stadsdeel Oost laat weten dat er gesproken wordt over verplaatsing van de stenen. "We bekijken verschillende opties. Eventueel zou er een slingerpad gemaakt kunnen worden, maar misschien dat de grafzerkjes dan beschadigd raken."

Lees ook: De geschiedenis van brouwerij Poesiat & Kater begint bij de VOC

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden