Graffiti-artiesten verstoren broedplek zwaluwen

De nieuwe oeverzwaluwwand in ecolo­gisch gebied Lutkemeer is met graffiti bespoten. Er wordt gevreesd voor de gevolgen voor de zestig broedende paren.

In de oeverzwaluwwand in Lutkemeer hadden zeker zestig paren een nest gegraven. Beeld Dingena Mol
In de oeverzwaluwwand in Lutkemeer hadden zeker zestig paren een nest gegraven.Beeld Dingena Mol

Gebiedsbeheerder Marco Riesener was juist zo trots op de verrichtingen van de vogels in de nieuwe oeverzwaluwwand. Die is in december geplaatst en meteen al het eerste broedseizoen telden vogelaars zestig paren oeverzwaluwen die de wand uitkozen als locatie voor hun nest.

Oeverzwaluwen zoeken een steile wand met klei waar ze een gang kunnen graven voor hun nest. Wegens ­gebrek aan zulke natuurlijke wanden in Lutkemeer, dat tussen de Osdorpse wijk De Aker en de Haarlemmermeer zit ingeklemd, is de wand neergezet, om toch oeverzwaluwen naar het gebied te trekken. In de betonnen wand zit een vulling van klei, waar de vogels zelf, via ­gaten, in kunnen graven.

Verf in de nesten
Het graffitikunstwerk, dat werd ontdekt door vogelaars, is over de hele breedte van de wand gespoten. Volgens Riesener kan het daarom niet anders dan dat de verf ook in de nesten terecht is gekomen.

"We durven nog niet te kijken omdat we bang zijn de zwaluwen te storen, maar ze kunnen onmogelijk om de gaten heen hebben gespoten. We zien ­gelukkig nog wel veel activiteit van vogels, dus ze zijn niet allemaal ­verjaagd. Maar verf in een nest is hoe dan ook niet goed voor broedende vogels en de ­eieren."

Riesener is niet het type dat graffiti bij voorbaat afkeurt. "Ook in een ­natuurgebied kan het een toegevoegde waarde hebben. We doen in het ­natuurgebied bij Spaarnwoude ook veel met kunst." En dit kunstwerk? "Het is niet heel bijzonder, maar artistiek gezien is het wel mooi. Maar dit is niet de plek om zoiets te doen."

null Beeld .
Beeld .

De kunstenaars wil hij het voordeel van de twijfel geven. "Ik denk dat ze zich niet hebben gerealiseerd wat ze hebben aangericht. Als je weet dat er vogels in broeden, doe je dit niet. Ik hoop dat ze dit artikel lezen en dan voortaan beter nadenken over graffiti spuiten in natuurgebieden. Ze mogen ook contact opnemen, dan kunnen we samen kijken of er ergens anders een geschiktere locatie is."

Gracht
Pas als het broedseizoen in september is afgelopen, kan de graffiti worden verwijderd. Riesener gaat met een aannemer bekijken of het mogelijk is om een gracht om de wand heen te graven, zodat niemand meer te voet bij de wand kan komen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden