Graf waarin nu Mulisch ligt, mocht worden geruimd

Voor het onterecht ruimen van een familiegraf moet begraafplaats Zorgvlied een schadevergoeding van ruim 9.000 euro betalen. Bij het graf waar Harry Mulisch nu ligt heeft Zorgvlied wel terecht gehandeld.

Het graf van Harry Mulisch op begraafplaats Zorgvlied.Beeld Eva Plevier

Dat heeft de rechter besloten, in een zaak die draaide om twee familiegraven die in 2010 werden geruimd.

Allert de Lange ontdekte dat de familiegraven waren geruimd toen hij begin 2015 de as van zijn overleden zus wilde bijzetten in een van de twee graven.

In een van de graven lag nu de in 2010 overleden schrijven Harry Mulisch. Dat terwijl hij in de veronderstelling was dat zijn familie eeuwigdurend grafrecht had.

Grafrecht
Volgens de rechtbank had de familie dat niet. Met ingang van de Wet op de Lijkbezorging in de jaren negentig, en een beheersverordening van de begraafplaats, bestaat er geen eeuwigdurend grafrecht meer. Grafrecht erf je niet automatisch, maar krijgen nabestaanden als ze een verzoek indienen.

Voor het graf waarin Harry Mulisch ligt, verviel het grafrecht al in 1971 en is er nooit een inschrijvingsverzoek ingediend. Vandaar dat Zorgvlied in dat geval rechtmatig heeft gehandeld. Voor het andere graf heeft de familie wel een overschrijvingsverzoek ingediend, maar is dat is door de begraafplaats nooit in behandeling genomen. Dat graf had dus niet zomaar ontruimd mogen worden.

Schade
De familie eiste ruim 90.000 euro schadevergoeding van Zorgvlied, op basis van de waarde van de twee graven, de advocaatkosten en een genoegdoening voor immateriële schade. De rechter kwam tot een schadevergoeding van 9.236 euro, waaronder 5.000 euro vanwege immateriële schade.

De familie liet eerder weten dat het geld, na aftrek van de gemaakte kosten, aan stichting Kika zal worden gedoneerd.

Lees ook: Ligt Harry Mulisch in een onterecht geruimd graf?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden