Update

Graf Arafat weer gesloten na polonium-onderzoek

Internationale forensische deskundigen hebben monsters genomen van het stoffelijk overschot van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat. Hier waren enkele uren voor nodig. Daarna is zijn graf weer gesloten. 'Er is geen herbegrafenis geweest', aldus een Palestijnse woordvoerder. 'Dat was niet nodig, omdat het overschot niet uit het graf is gehaald. Alles is ter plekke gebeurd.'

Een kunstwerk van Arafats hoofd in Gaza-stad.Beeld ap

Het mausoleum in Ramallah werd met groot blauw zeildoek afgeschermd en niemand werd hierachter toegelaten. 'Doorlopen nu!', zouden de omstanders te horen hebben gekregen nadat het graf weer was afgesloten. 'Er is niets te zien!'

Het was de bedoeling dat het overschot van Arafat uit het graf zou worden verplaatst naar een nabijgelegen moskee, waar de monsters zouden worden genomen van zijn beenderen. Verwacht werd dat het overschot daarna met militaire eer zou worden herbegraven, maar het lijkt er nu op dat dat toch niet gaat gebeuren.

Doodsoorzaak
Zwitserse, Franse en Russische experts hebben ieder monsters genomen van het overschot, en gaan deze elk in eigen land onderzoeken om meer te weten te komen over de precieze doodsoorzaak van Arafat. Dit zal naar verwachting enkele maanden gaan duren. Als blijkt dat Arafat is vermoord, wil de Palestijnse Autoriteit zich richten tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De Palestijnse leider overleed acht jaar geleden, in november 2004, een maand nadat hij plotseling ziek was geworden. Hij ligt begraven in een mausoleum in Ramallah.

Volgens de officiële lezing overleed hij na een beroerte, maar er doen al jaren geruchten de ronde dat Arafat zou zijn vergiftigd door Israël. Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers het radioactieve polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse leider. Eerder werden al monsters genomen in de slaapkamer, het kantoor en uit persoonlijke bezittingen van Arafat.

De weduwe Suha Arafat wilde indertijd geen post-mortem laten uitvoeren op het lichaam van haar overleden echtgenoot, maar heeft de Palestijnse Autoriteiten nu gevraagd om toestemming te geven voor de opgraving 'om de waarheid aan het licht te brengen'.

Nieuw licht
Het is nog allerminst zeker dat het onderzoek nieuw licht op Arafats dood zal werpen. Polonium-210 wordt door zijn korte halfwaardetijd snel afgebroken en sommige deskundigen betwijfelen of eventuele resten van de radioactieve stof voldoende zijn om te worden getest.

Beeld afp
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden