Grachtenwater smaakt naar ijsthee of niks

Hoe smaakt het water in de grachten, sloten en vaarten van Amsterdam? Nou, naar ijsthee, naar niks, zoutig of 'kleiïg' - het is maar net waar je een slok neemt. In de Gaasperplas is het water het schoonst.

De Sloterplas in AmsterdamBeeld anp

Die conclusies trekken de 'burgerwetenschappers' die deze zomer de waterkwaliteit in de stad hebben onderzocht. Maar liefst duizend metingen hebben ze gedaan met de viskoffer vol proefjes die ze in juli van Waternet hadden gekregen. "Een fantastisch resultaat," volgens Waternet.

De Gaasperplas kreeg de hoogste cijfers: het water ziet er schoon uit, ruikt lekker, er waren veel planten en dieren en weinig E.colibacteriën. Het water heeft een zeldzaam blauwe kleur, bovendien. In de rest van de stad is het water toch vooral groen (door algen) of bruin (door organisch materiaal, slib en ijzer).

23 graden
De gemeten temperaturen lopen sterk uiteen. In juli werd hier en daar bijna 23 graden gemeten, zo warm dat bij de deelnemers de vraag rees of hun thermometer kapot was. Begin september was het water gemiddeld maar 19,5 graden.

Uit het Schone Waterexperiment blijkt nog maar eens dat het goed gaat met de ijsvogel in de stad. Die is op veertien plekken gesignaleerd, terwijl hij nog maar een paar jaar terug een zeldzaamheid was. Van alle beestjes is de watervlo nog wel het meest gezien.

Eendenpoep
Burgerwetenschappers maken het mogelijk veel metingen te verrichten, zoals al gebeurt bij tuinvogeltellingen en luchtkwaliteitsmetingen. Maar voor Waternet telt ook dat deelnemers anders gaan kijken naar water. Sinds hun proeven zijn ze veelal positiever gestemd over de waterkwaliteit.

De metingen worden ook zeker niet voor waar aangenomen. Zo is het tellen van de E.colikolonies in de petrischaaltjes niet altijd goed verlopen. Dus wat het zegt dat in het Erasmuspark de meeste 'poepbacteriën' zijn gemeten? Het kan door eendenpoep komen, maar Waternet doet voor de zekerheid ook nog eigen onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden