Update

Grachtenparade drukker bezocht dan vorig jaar

Homobelangenorganisatie COC kijkt terug op 'een mooie, feestelijke pride met een boodschap'. Minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) sprak na afloop van 'een feest der tolerantie'. Volgens organisator ProGay heeft de 16de editie van de Canal Parade, het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride, zichtbaar bijgedragen aan de tolerantie van homoseksuelen.

Er waren meer dan 380.000 mensen op de been bij de Canal Parade. © ANP Beeld
Er waren meer dan 380.000 mensen op de been bij de Canal Parade. © ANP

De grachtenparade werd zaterdag drukker bezocht dan vorig jaar. In 2010 trok de botenparade voor homo's 380.000 bezoekers en dit jaar waren het volgens ProGay-voorzitter Irene Hemelaar beduidend meer, al is er volgens haar geen bezoekersrecord verbroken.

Gemeente en politie spraken van een gezellige drukte. 's Middags deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. De botenparade verliep volgens de organisatie op een felle hoosbui na gladjes en voorspoedig. Volgens Hemelaar was er sprake van een positieve sfeer bij zowel de deelnemers als het publiek. 'Het doet zichtbaar iets voor de stad en voor de tolerantie van homoseksuelen', zei Hemelaar.

De roze parade, bestaande uit 80 boten, werd geopend door luitenant Dan Choi. De Amerikaan verloor zijn baan in het Amerikaanse leger toen hij uit de kast kwam. Hij werd vervolgens het gezicht van de homorechtenbeweging. Choi was zaterdag eregast op de boot van het ministerie van Defensie. Het was voor het eerst dat een schip met geüniformeerde militairen deelnam aan de Canal Parade. Voorop dit schip stond de tekst: Proud 2 serve. Ook de Hindoestaanse homogemeenschap voer mee om daarmee een taboe te doorbreken.

Weigerambtenaren
Het COC greep de parade en de aanwezigheid van CDA-minister Van Bijsterveldt aan om actie te voeren tegen ambtenaren die weigeren huwelijken te sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht. De campagnes Weiger de weigerambtenaar en Voorlichting op elke school bestonden uit posters en spandoeken langs de route en vliegtuigjes in de lucht.

COC-voorzitter Vera Bergkamp noemde het een geslaagd protest. 'Er is nog ruimte, twijfel bij de minister en dus nog hoop'd, meldde Bergkamp over de discussie die ze onderweg aan boord met de bewindsvrouw voerde. Vooral het gesprek dat de minister voerde met twee vrouwen uit Gorinchem, die door een huwelijksambtenaar geweigerd zijn, heeft volgens het COC veel indruk gemaakt op Van Bijsterveldt.

Van Bijsterveldt wil scholen geen lessen over homoseksualiteit opleggen, maar is zich ervan bewust dat voorlichting 'beter kan en moet'. staan mensen schouder aan schouder.

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden