Plus

Grachtenhuis toont design-topstuk Elemental Cabinet

In Het Grachtenhuis is de kleine ­expositie restte/spektakel te zien met hedendaags design. Topstuk is het imposante Elemental Cabinet.

Elemental Cabinet, van de Griekse kunstenaar Kostas Lambridis, is meteen verkocht aan een bekende Londense galerie. Beeld Jamie Snoeck
Elemental Cabinet, van de Griekse kunstenaar Kostas Lambridis, is meteen verkocht aan een bekende Londense galerie.Beeld Jamie Snoeck

Het is meer dan een blikvanger. Je wordt meteen in het 'ding' gezogen, alsof het je wil verslinden. Een groot monster dat alles in de schaduw zet.

Het 'ding' is het bijna vier meter hoge Elemental Cabinet. Het topstuk van de tentoonstelling restte/spektakel in museum Het Grachtenhuis. Het kunstwerk is gemaakt door de Griek Kostas Lambridis, die er cum laude mee afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven.

"Elemental Cabinet is meteen gekocht door een prestigieuze galerie in Londen, Carpenters," zegt conservator Koen Kleijn. "Het werk stond al in Milaan en wordt na deze tentoonstelling in Parijs in museum Fondation Cartier tentoongesteld."

Kleijn is initiatiefnemer van restte/spektakel, de eerste hedendaagse designtentoonstelling in het zeventiende-eeuwse pand aan de Herengracht.

"Ik ben docent geweest aan de Design Academy Eindhoven en heb kunstenaars gezocht die zich bezighouden met oude stijlen, die 'historiserend' werken."

Heruitvinden
Het zijn kunstenaars die kijken naar 'wat eraan voorafging', waarmee Kleijn het hedendaags design tot zijn recht wil laten komen in Het Grachtenhuis. Hij wijst op een stoel in een van de stijlkamers die dienen als expositieruimte.

"Gemaakt door Jurgen Bey. Een oude stoel met een laag polyester, met klassieke motieven. En dat kastje van Christien Meindertsma is een moderne variatie op de oude Hindeloopenkleuren en -motieven. Zulke stoelen en kastjes stonden ooit in ­deze interieurs."

En dan staan we voor het monster. Elemental Cabinet weegt net zoveel als een kleine personenauto. "Ik kreeg een mailtje van Lambridis dat het werk in kisten binnen zou komen. Het bleek om zes enorme kisten te gaan, te groot en zwaar om naar binnen te tillen."

"Hij was er gelukkig bij om te vertellen hoe we het kabinet in elkaar moesten zetten. Iets waar hij overigens tijdens het maken al over had nagedacht. Dat is precies waar restte/spektakel om draait. Het 21ste-eeuwse heruitvinden, een gebruiksvoorwerp dat tot design is gemaakt."

Kleijn vertelt het verhaal achter Elemental Cabinet. Over de 19-jarige hertog van Beaufort, die in 1726 op zijn grand tour door Italië opdracht gaf een enorm ebbenhouten kabinet te vervaardigen voor in zijn kasteel, Badminton House in Gloucester­shire. "Naar verluidt hebben dertig Italiaanse vaklieden zes jaar aan het kabinet gewerkt."

In 2004 werd het Badminton Cabinet bij Christie's in Londen geveild. Prins Hans Adam II von und zu Liechtenstein kocht het voor 36 miljoen dollar en zette het in zijn museum in Wenen.

Virtuoos
"Lambridis heeft het originele kabinet in Wenen met een 3D-scanner gescand en op ware grootte nagebouwd. Hij heeft er meer dan duizend uur aan gewerkt en gebruikte ook elementen als beton, een stoel en plastic kratten. Imponeren speelde ook een rol, want die originele barokkast was van zo'n hemelbestormende ambitie... Dat heeft geleid tot dit concept en uiteindelijk tot het daadwerkelijk maken van de kast. Virtuoos. Echt geweldig."

restte/spektakel. Het Grachtenhuis, ­Herengracht 386.

null Beeld Jamie Snoeck
Beeld Jamie Snoeck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden