Gracht: leugens over de NZ-lijn

AMSTERDAM - Bewoners van de Vijzelgracht zeggen voorgelogen te zijn over het graafwerk voor de Noord/Zuidlijn. Ze hebben een advocaat in de arm genomen, die bekijkt of de financiële compensatie voor de overlast wel voldoende is.Aanvankelijk zou het uit te graven zand via buizen onder de grond worden afgevoerd. Later is gekozen voor een bovengronds systeem. Volgens Paul Andriessen van het Projectbureau, 'omdat ondergronds technisch niet haalbaar en bovendien te duur was'. Eind 2006 kwamen de bewoners hier pas achter: ''Terwijl dit al in 2002 besloten is,'' zegt bewoner Jan Monasso.

De bewoners vrezen veel overlast van de vrachtwagens waarmee de grond wordt afgevoerd. Hennie van den Boogert: ''Dat zijn achttien meter lange gevaartes die elke zeven minuten door onze straat walsen.''

Kinderen moeten dagelijks de Vijzelgracht oversteken om bij basisschool De Kleine Reus in de Nieuwe Looiersstraat te komen. Bewoners wordt steeds verteld dat zoveel mogelijk rekening met hen gehouden wordt, 'maar dat blijkt hier niet uit', zegt Van den Boogert.

Volgens het Projectbureau van de Noord/Zuidlijn wordt veel overlegd met de bewoners. ''Elke vier weken worden de stand van zaken en de plannen uitvoerig worden besproken,'' zegt Andriessen. Over het nieuwe plan voor de 'ontgraving' van de straat is het Projectbureau volgens hem van meet af aan duidelijk geweest.

De bewoners hebben alternatieven voorgesteld, zoals het gebruik van vrachttrams. Komende woensdag sturen ze insprekers naar de raadscommissie Openbare Ruimte en Verkeer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden