'GPS maakt van autorijder slechtere chauffeur'

Het gebruik van GPS-navigatie doet niet alleen verstrooide of goedgelovige chauffeurs in meren en wegopbrekingen rijden, ze blijken alle chauffeurs slechter te laten rijden. Dat bleek uit een simpel maar doeltreffend experiment door twee Britse universiteiten.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Vrijwilligers kregen computergestuurde opdrachten te vergelijken met wat een gps tijdens het rijden. Hoe complexer de instructies, hoe sneller ze reden hoe vaker ze bijstuurden. Opvallend was ook dat ze minder letten op overstekende voetgangers.

'Een simpele instructie was geen probleem tegen het rijden. Maar zodra ze een complexe boodschap te horen kregen, zoals twee richtingen na elkaar, dan had dat wel een impact op hun chauffeurskunsten, legt onderzoekster Polly Dalton uit.

Vocale instructies
Driekwart van de vrijwilligers zegt het kaartje alleen te gebruiken ter bevestiging of verduidelijking van de audio-informatie, wat meteen het belang aan de gesproken instructies onderstreept.

'Er is al veel energie gekropen in het ontwerpen van een visueel vriendelijke gps, maar er moet ook aandacht geschonken worden aan de vocale instructies', merkt ze nog op. Die moeten eenvoudig en eenduidig tegelijk zijn.

Haar collega dr Pragya Afarwal treedt haar bij: 'We steunen steeds meer op technologie voor navigatie, dus is het belangrijk dat die hulptechnologie ons ondersteunt in plaats van afleidt.'

Kaart op schoot net zo gevaarlijk
Uit andere onderzoeken bleek al dat 19 procent van de chauffeurs toegaf afgeleid te zijn door hun gps. Maar dat is niet veel meer dan wie met een kaart op schoot rijdt (17 procent).

Weg met de gps? Dat nu ook weer niet. 'Gps-begeleiding is nog altijd beter dan te proberen straatnaambordjes te lezen, die soms tientallen meters ver weg staan of te hoog zitten voor een chauffeur. Dat is nog veel gevaarlijker', maakt Andrew Howard van de Britse organisatie voor verkeersveiligheid zich sterk.

Uit een Nederlandse studie was dan weer gebleken dat een gps een positief effect had op het aandachts- en stressniveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden