Gouverneur South Carolina wil zuidelijke vlag verwijderen

Gouverneur Nikki Haley van South Carolina heeft maandag opgeroepen de omstreden zuidelijke vlag te verwijderen bij het parlementsgebouw. De vlag was ooit het vaandel van de afgescheiden zuidelijke staten. De oproep is een gevolg van de moord op negen zwarte kerkgangers vorige week in Charleston.

De zuidelijke vlag is overal te zien in South Carolina. Beeld reuters
De zuidelijke vlag is overal te zien in South Carolina.Beeld reuters

Haley deed een dringende oproep aan parlementariërs om akkoord te gaan met de verwijdering. Ze dreigde een speciale zitting van het parlement bijeen te roepen als met name haar Republikeinse partijgenoten weigeren zich te buigen over de kwestie. De Republikeinen verzetten zich al jaren tegen verwijdering.

'Het is tijd om de vlag weg te halen', zei Haley. 'Dit is het moment om te zeggen dat de vlag, hoewel het een onderdeel vormt van ons verleden, niet onze toekomst vertegenwoordigt.'

President Obama brengt vrijdag een bezoek aan Charleston. Hij woont dan de begrafenis bij van een van de slachtoffers, Clementa Pinckney. Pinckney was een voorganger in de historische kerk waar de aanslag door een 21-jarige blanke werd gepleegd. Obama zal een grafrede houden. Ook vicepresident Biden zal aanwezig zijn.

Racistisch

Haley heeft genoeg van de discussie of de vlag een historisch logo is van het zuiden of een racistisch vaandel. De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes was van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wapperde tot 2000 nog op het parlementsgebouw, maar werd verbannen naar een monument voor de burgeroorlog vlakbij. De vlag is daar niet halfstok gehangen, zoals de vlaggen van de VS en South Carolina op het parlementsgebouw kort na de moorden.

Walmart

De Amerikaanse supermarktgigant Walmart heeft laten weten dat de zuidelijke vlag en producten met een afbeelding van de vlag niet meer zullen worden verkocht. 'We willen niemand beledigen met de producten die we verkopen', aldus een woordvoerder. Nieuwszender CNN vroeg aan Amazon en e-Bay of zij van plan zijn hetzelfde te doen, maar die bedrijven hebben nog niet gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden