Update

Gouverneur Arizona houdt omstreden anti-homowet tegen

Gouverneur Jan Brewer van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag (lokale tijd) haar vetorecht gebruik om de invoering van een omstreden anti-homowet tegen te houden. Bedrijven zouden op basis van die wet homoseksuele klanten hebben kunnen weigeren om religieuze redenen.

Redactie
De gouveneur van Arizona Jan Brewer Beeld ap
De gouveneur van Arizona Jan BrewerBeeld ap

Het wetsvoorstel werd vorige week aangenomen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden van de staat. In beide organen hebben de Republikeinen een meerderheid, al stemden niet alle leden van die partij voor de wet. Hoewel ook Brewer behoort tot de Republikeinse Partij, besloot ze het plan toch te weren.

'Waar leiderschap'
Haar beslissing werd gesteund door haar twee partijgenoten die Arizona vertegenwoordigen in de landelijke Senaat, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain. Ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton prees haar beslissing. 'Dit toont waar leiderschap', aldus Clinton.

'Deze wet zou onvoorziene en negatieve consequenties kunnen hebben', zei de gouverneur zelf. Haar veto werd met luid gejuich begroet door honderden activisten die zich buiten haar kantoor in Phoenix hadden verzameld. De wet zou volgens hen discriminatie van homoseksuelen in de hand werken, terwijl voorstanders claimden dat de wet de godsdienstvrijheid zou beschermen.

Brewer vond het argument van de tegenstanders zwaarder wegen. 'Godsdienstvrijheid is een grondrecht van iedere Amerikaan, maar non-discriminatie is dat eveneens', aldus Brewer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden