Gouverneur: 4000 Taliban in Uruzgan

TARIN KOWT - De nieuwe gouverneur van Uruzgan schat dat er ongeveer 4000 Taliban in zijn provincie zijn. Dat zei hij in een donderdag door EenVandaag uitgezonden interview met oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Volgens Asadullah Hamdam is de lokale bevolking bang voor de strijders.De gouverneur wil onderhandelen met de Taliban. Volgens hem zijn er Taliban die wel met de regering willen samenwerken. Voor hen wil hij de deur openen. Hamdam wil kijken wat daartoe de mogelijkheden zijn in Uruzgan.

Volgens het ministerie van Defensie bestaan er zeer uiteenlopende schattingen over de aanwezigheid van Taliban in het gebied. Een woordvoerder stelt echter dat de militairen voldoende uitgerust zijn om ze te weerstaan.

Hamdam volgde begin deze maand gouverneur Abdul Hakim Munib op, die volgens de Nederlanders ernstig tekortschoot als bestuurder. Munib bleek weinig steun in de provincie te hebben en zelf graag een andere baan te willen hebben. Er waren herhaaldelijk berichten dat de Afghaanse agenten geen salaris ontvingen of een tekort aan munitie en materieel hadden.

Uit het relaas van toenmalig commandant Hans van Griensven in het VN-onderzoek over de slag om Chora blijkt dat Munib de Nederlanders ook in de kou heeft laten staan. Van Griensven wist ongeveer een week voorafgaand aan de slag om Chora dat er ongeveer 1000 Taliban het gebied omringden. Een verzoek aan Munib en de politiechef om meer hulppolitie te sturen, leverde echter niets op. De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken stuurde reserveagenten, maar die weigerden naar Chora te gaan.

Over de nieuwe gouverneur Hamdam zijn de Nederlanders meer te spreken. Hij zou doortastender zijn en zelf initiatief tonen. Direct na zijn aantreden riep Hamdam in Deh Rawod de Taliban op om de wapens neer te leggen. Hamdam heeft ook dagelijks contact met de Nederlandse commandant van het reconstructieteam (PRT) van het Task Force Uruzgan.

Inmiddels is ook de politiebaas in de provincie vervangen. De samenwerking met de nieuwe politiechef, Juma Gul, is volgens Defensie goed. Gul vroeg afgelopen vrijdag of de militairen hun ambulance paraat wilden houden voor eventuele incidenten tijdens het Suikerfeest. Uiteindelijk hebben zich daarbij geen incidenten voorgedaan. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden