'Gouden rand' wil meer allure

Ook Bijlmerbewoners zijn niet op hun mondje gevallen. Een groep huiseigenaren uit de G-buurt dient een eigen plan in voor de vernieuwing van hun wijk. De 'gouden rand' van de Bijlmer wil meer allure.''Het worden toch wel een beetje behoorlijke woningen?'' Een bewoonster van Geerdinkhof kijkt ongerust. Een honderdtal bezorgde bewoners van de flats Groenhoven, Gouden Leeuw en Geerdinkhof zitten bijeen in het Cultureel en Educatief Centrum (CEC) in Zuidoost. Aan de orde is de vernieuwing van de G-buurt. De drie wooncomplexen die zich middenin de bouwplannen bevinden, bestaan uit koopwoningen. Betaalbaar, maar bekend als het 'gouden randje van de Bijlmer'.

Om hun belangen behartigd te zien, hebben de huiseigenaren een eigen plan van eisen samengesteld. ''Het plan van het stadsdeel voldeed niet aan onze wensen,'' zegt de voorzitter van Vereniging van Eigenaren van Gouden Leeuw. En dus maakten ze een tekening met villa's, veel groen en waarin rekening wordt gehouden met de 'architectonische toon van de omgeving'. Een plan dat de goedkeuring van het betrokken architectenbureau kon wegdragen.

''Wij hebben dan ook het geluk een architect in onze flat als buurman te hebben,'' zegt Elly van den Brink, bewoonster van Groenhoven. Architect Jan Kapsenberg uit Groenhoven tekende veel bomen, wegen tot voor de schoolingang en vierkante villa's op vrije kavels. Hij hoopt de wijk zo meer allure te geven. ''Iets wat de Bijlmer nu echt nodig heeft,'' denkt Kapsenberg.

''Het is de gouden rand, dan moet je daar ook wat cachet aan geven,'' vindt ook de voorzitter van Gouden Leeuw. Dat komt in hun plan beter tot uiting dan in dat van het stadsdeel, vinden de heren. Tot volgende week donderdag kunnen de bewoners hun mening hier over geven. Gisteren deden velen dat uitgebreid in het CEC.

Het is een mondige bewonersgroep, beaamt stadsdeelbestuurder Els Verdonk. Eerder kwam het al tot een rechtszaak tegen de verlaging van de dreef, de weg die langs de chique woningen loopt. ''Daar is toen misschien wat vertrouwen bij hen verloren gegaan, maar eigenlijk ben ik er trots op dat dit heeft geleid tot een volwaardig alternatief plan voor deze vernieuwing.''

Het is volgens haar nog nooit voorgekomen dat er twee gelijkwaardige plannen, waarvan één van bewoners, naar de raad gingen. Maar te veel noten op hun zang hebben de actievelingen niet, vindt Verdonk. ''Het is mooi dat er ruimte is voor eigen ideeën.'' Ook de villa's zijn wat haar betreft niet overdreven. Het bewonersplan heeft één nadeel. ''Het is wat duurder dan het plan van het stadsdeel, wat dus ook mijn voorkeur heeft,'' aldus Verdonk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden