Gouden Penseel voor Franse illustrator Blexbolex

De Franse illustrator Blexbolex (Bernard Granger) heeft de Gouden Penseel 2011 gewonnen. Blexbolex ontvangt de Gouden Penseel voor het boek Seizoenen, maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vanavond bekend.

Het is voor het eerst dat het Gouden Penseel wordt toegekend aan een buitenlands boek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

Rauw en poëtisch
'Seizoenen is een even rauw als poëtisch boek met ogenschijnlijk minimale beeld- en tekstelementen dat de lezer op een associatieve manier meesleept door een verrassende, zelfs vervreemdende wereld'', zo staat in het juryrapport.

De jury oordeelde dit jaar dat de drie mooiste boeken zijn geïllustreerd door buitenlanders. 'Je kunt dan, trouw aan het reglement, de eerste prijs toekennen aan de nummer 4 - een Nederlander - maar de jury wilde het Gouden Penseel aan het allermooiste boek toekennen'', aldus de jury onder voorzitterschap van Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum.

Tentoonstelling
De Zilveren Penselen zijn uitgereikt aan Vanessa Verstappen (Armandus de Zoveelste) en Joëlle Jolivet (Kleuralles). Van 28 september tot en met 21 november toont het Rijksmuseum de originele tekeningen van alle winnaars van de Gouden- en Zilveren penselen, en eervolle vermeldingen; de Vlag & Wimpels, in de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum.

De Gouden Penseel gaat jaarlijks naar de illustrator van het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) introduceerde de illustratorenprijs in 1973.

Eerste winnaar
Margriet Heymans won de eerste Gouden Penseel in 1973 met het boek Hollidee, de circuspony. Ze won de prijs daarna ook in 1988 en 1998. Max Velthuijs won de prijs het vaakst, namelijk vier keer.

De Gouden Penseel 2010 ging naar Marije en Ronald Tolman voor hun werk in het boek De boomhut. Sieb Posthuma won de prijs in 2009 met het boek Boven in een groene linde zat een moddervette haan. In 2008 won Charlotte Dematons voor haar illustraties in het boek Sinterklaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden