Gouden Ganzenveer voor David Van Reybrouck

De Gouden Ganzenveer 2014 is toegekend aan de Belgische schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck. De Academie De Gouden Ganzenveer, die de winnaar zondag bekendmaakte in het programma Kunststof TV, roemt Van Reybrouck om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven.

Redactie
David Van Reybrouck werd in 2011 ook al eens genomineerd voor de NS Publieksprijs. Beeld ANP
David Van Reybrouck werd in 2011 ook al eens genomineerd voor de NS Publieksprijs.Beeld ANP

'De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays', stelt de academie. 'Die leveren in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage aan de meningsvorming.'

Van Reybrouck (1971) is vooral bekend om zijn meeslepende boek Congo - Een geschiedenis uit 2010. Hij kreeg daarvoor onder meer de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. Voor de Vlaamse krant De Morgen schrijft hij essays, reportages en boekrecensies. Hij toont zich politiek betrokken door met het initiatief te komen tot de G1000, een burgertop die 1000 Belgen laat overleggen voor een betere democratie.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Van Reybrouck krijgt de prijs op 24 april uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Ramsey Nasr.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden