Gortdroog Nieuw-Zeeland smacht naar regen

Klaagt Europa steen en been over de sneeuwbuien en ijzige wind, in Nieuw-Zeeland hebben ze juist tegenovergestelde klachten. Daar dreigt waterschaarste en woeden bosbranden in grote delen van het land. Al maanden kampt Nieuw-Zeeland met de ergste droogte in dertig jaar.

Een uitermate lage waterstand bij de Nihotupu Dam in Nieuw Zeeland Beeld getty
Een uitermate lage waterstand bij de Nihotupu Dam in Nieuw ZeelandBeeld getty

Boeren in Nieuw-Zeeland worden het hardst geraakt door de droogte. Sommigen hebben sinds half januari geen regen meer gehad. De economie draait bijna volledig op veehouders en de voorspelling is dat de droogte al ruim 600 miljoen euro heeft gekost. Vandaag kondigde de regering aan dat het hele Noordereiland, waar 75 procent van de bevolking woont, als droogtegebied is verklaard. Eerder waren al grote delen van dat deel van Nieuw-Zeeland officieel van regeringshulp en financiële steun voorzien, maar nu is het hele Noordereiland officieel droog. Het Zuidereiland loopt nu ook gevaar, volgens Nathan Guy, minister van Landbouw.

'We vertellen de boeren nu dat ze de seizoensproductie moeten vergeten en zich moeten richten op het volgende seizoen', zei Derek Spratt, voorzitter van het steunfonds, tegen de BBC. De regering omschrijft de droogte als de ergste in dertig jaar.

In Nieuw-Zeelands hoofdstad Wellington is het water over achttien dagen op, als er binnenkort geen substantiële waterhoeveelheid uit de lucht komt vallen. Hoewel er voor komend weekeinde wat regen is voorspeld, is het volgens Guy nog niet genoeg om de pijn te verlichten. 'Het is welkom nieuws, maar om ons goed voor te bereiden op de komende winter hebben we veel meer nodig dan dit.'

Gevaar Zuidereiland
De normaal natte westkust van het Zuidereiland diende vandaag als eerste deel van Nieuw-Zeeland een officieel verzoek in om het gebied als droog te verklaren. Het landsdeel hoopt daarmee op steun van de regering. In het noorden komt weleens vaker droogte voor, maar zelden zo extreem als deze periode. Meestal is één kant van het eiland droog en de andere kant niet, waardoor de Nieuw-Zeelanders elkaar kunnen helpen. Met deze aanhoudende droogte is daar geen beginnen aan, want er zijn maar weinig gebieden waar het nog nat genoeg is.

In delen van het Noordereiland drogen toiletten op, waardoor bewoners zelf hun wc moeten vullen en spoelen met gebotteld water. De prijzen daarvan zijn de laatste dagen gestegen naar 175 dollar voor tienduizend liter water. Vooral bezitters van landerijen, die hun water moeten halen uit tanks bij hun woning, hebben last van het watertekort. Velen van hen hebben hun 25.000 watertanks expres niet tot het randje gevuld, omdat ze hopen op een snelle verandering van het weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden