Gorbatsjov uit zware verwijten aan het Westen

Michail Gorbatsjov, die als laatste president van de Sovjet-Unie in 1989 de val van de Berlijnse Muur toeliet, heeft vandaag zware verwijten geuit aan het adres van het Westen. Dat heeft zich niet gehouden aan afspraken die bij de beëindiging van de Koude Oorlog zijn gemaakt en daardoor het vertrouwen tussen het Westen en Rusland ondermijnd.

Gorbatsjov bij Checkpoint Charlie. De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft in Berlijn de start van de festiviteiten rondom de val van de Berlijnse Muur bijgewoond. Hij speelde 25 jaar geleden zelf ook een rol bij de gebeurtenis. Beeld epa
Gorbatsjov bij Checkpoint Charlie. De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft in Berlijn de start van de festiviteiten rondom de val van de Berlijnse Muur bijgewoond. Hij speelde 25 jaar geleden zelf ook een rol bij de gebeurtenis.Beeld epa

Als voorbeelden noemde hij de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, de opdeling van Joegoslavië, de Kosovo-oorlog en de eenzijdige erkenning van de afvallige Servische provincie als onafhankelijke staat, de plannen voor een raketschild, de illegale aanval op Irak en het omwerpen van het Kaddafi-bewind in Libië.

De afgelopen maanden lijkt de wereld af te steven op een nieuwe Koude Oorlog, aldus de 83-jarige Gorbatsov. Hij eiste de stapsgewijze opheffing van de sancties die in de Oekraïne-crisis zijn opgelegd.

Gorbatsjov riep ertoe op de dialoog met de Russische president Vladimir Poetin te hervatten 'om de spanningen te doen afnemen en een nieuwe basis voor de samenwerking te bouwen'.

Gorbatsjov legde met zijn hervormingsbeleid van perestrojka (wederopbouw) en glasnost (transparantie) de grondslag voor de beëindiging van de Koude Oorlog. Ook zorgden Sovjet-militairen op sleutelposities in het Oost-Duitse leger ervoor dat dat niet ingreep tegen de burgerrechtenbeweging. Nu verwijt hij het Westen dat het beloftes heeft gebroken, zichzelf tot winnaar van de Koude Oorlog heeft uitgeroepen en misbruik heeft gemaakt van de zwakte van Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden