Gorbatsjov richt nieuwe partij op

Gorbatsjov heeft in het verleden veel kritiek geuit op Verenigd Rusland, de partij die nu wordt voorgezeten door de oud-president en huidige premier van Rusland, Vladimir Poetin. Foto ANP/Toussaint Kluiters Beeld
Gorbatsjov heeft in het verleden veel kritiek geuit op Verenigd Rusland, de partij die nu wordt voorgezeten door de oud-president en huidige premier van Rusland, Vladimir Poetin. Foto ANP/Toussaint Kluiters

MOSKOU - De Russische miljardair Alexander Lebedev gaat samen met de laatste Sovjetpresident Michaïl Gorbatsjov een nieuwe politieke partij oprichten. De voorlopige naam luidt: Onafhankelijke Democratische Partij.

Volgens Lebedev, die onder meer een aandeel van dertig procent heeft in de luchtvaartmaatschappij Aeroflot (de rest is in handen van de staat), komt het idee van Gorbatsjov, die nu 77 jaar is ''Hem komt het initiatief toe. Hij heeft ons volk de vrijheid geschonken, maar we hebben nog niet geleerd hoe we die moeten gebruiken.''
Het is niet duidelijk of de voormalige Sovjetleider, die met de invoering van perestrojka (herstructurering) en glasnost (openheid) de bijl zette aan de wortels van het Sovjetsysteem, voor zichzelf nog een politieke hoofdrol ziet weggelegd. Vooralsnog wil hij geen commentaar geven. Hij staat nog altijd aan het hoofd van een politieke splinterbeweging, de Unie van Sociaal-Democraten.

Volgens Lebedev, die samen met Gorbatsjov een belang van 49 procent heeft in de onafhankelijke krant Novaja Gazeta, streeft de nieuwe partij 'een terugkeer naar een normaal verkiezingssysteem' na, een grotere rol voor het parlement, een onafhankelijke rechtspraak, onafhankelijke media en een kleinere rol van de staat in de economie.

Gorbatsjov heeft in het verleden veel kritiek geuit op Verenigd Rusland, de partij die nu wordt voorgezeten door de oud-president en huidige premier van Rusland, Vladimir Poetin. Gorbatsjov voorzag dat Verenigd Rusland zich een rol toeëigende die voorheen de communistische partij in de Sovjet-Unie speelde. Maar hij heeft Poetin persoonlijk nooit aangevallen.

Gorbatsjov betrad voor het laatst de politieke arena in 1996, toen hij het bij de presidentsverkiezingen opnam tegen Boris Jeltsin. Hij kreeg toen een half procent van de stemmen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden