Review

Gooische Vrouwen***

null Beeld

Regie: Will Koopman.
Met: Linda de Mol, Tsjitske Reidinga, Susan Visser, Lies Visschedijk

Ruim een week voor de groots opgezette première van Gooische Vrouwen waren al meer vijftigduizend bioscoopkaarten besteld. Volgens de filmdistributeur is dat een record, en dat geloven we graag. Net zoals we geloven dat de in drommen toestromende fans waar voor hun geld krijgen.

Want de makers van de populaire poldervariant op Desperate Housewives kennen de sterke kanten van hun formule en ze morrelen daar niet aan. De nadruk ligt op de verhoudingen binnen het vriendinnenclubje rond de blonde volkszangersechtgenote Cheryl (Linda de Mol), die in vijf televisieseizoenen helemaal is ingespeeld op controlfreak Claire (Tsjitske Reidinga), artistiek tiepje Anouk (Susan Visser) en de zichzelf altijd wegcijferende huismoeder Roelien (Lies Visschedijk).

In het begin van de film krijgen alle vriendinnen een probleem op hun bord geschoven dat ze in een kleine twee uur mogen oplossen. Dat uiteindelijk lang niet alle verhaallijntjes even elegant worden opgelost, zal de fans nauwelijks boeien: de film is in de eerste plaats opgezet als een uitgebreide ontmoeting met oude vriendinnen.

Om nog maar te zwijgen over hun kleurrijke huisvrienden, die van De Mol en co alle ruimte krijgen de show te stelen. Vooral Peter Paul Muller neemt die ruimte met zijn mayonaisevette parodie op een Amsterdamse volkszanger, die echtgenote Cheryl in een crisis stort door haar een borstvergroting als verjaardagscadeau te geven.

Dat geeft uiteraard aanleiding tot een milde satire op de plastische chirurgie. Al net zo mild wordt de spot gedreven met de poeha in Anouks kunstzinnige wereldje en de windhandel van een door Loes Luca vertolkte zelfhulpgoeroe.

Voor harde maatschappijkritiek of nieuwe inzichten hoef je deze Gooische Vrouwen niet te bekijken, maar de film biedt wel talloze momenten van ambachtelijk uitgevoerde komedie.

En wees eerlijk: wie zit er te wachten op vernieuwing wanneer Beppie Melissen het aloude stereotype van de schoonmoeder-uit-de-hel zo vlekkeloos beheerst? Haar vertolking van de compleet tactloze Tante Cor is goed voor verscheidene komische hoogtepunten. (FRITZ DE JONG)

Website Gooische Vrouwen

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden