Google verklaart de oorlog aan het wachtwoord

Wachtwoorden mogen dan een goedkope en eenvoudige manier zijn om surfers op het web te identificeren, voor het huidige internet zijn ze niet veilig genoeg meer. Dat schrijven twee mensen uit de top van Google. En dus moeten er alternatieven komen, zoals een ring om je vinger waarmee je tegen je computer kunt tikken om overal in te loggen.

Behoort het gedoe met wachtwoorden binnenkort tot het verleden? Beeld Thinkstock
Behoort het gedoe met wachtwoorden binnenkort tot het verleden?Beeld Thinkstock

Dat klinkt futuristisch, maar is misschien wel dichterbij dan je denkt. Google is de beperkingen van het wachtwoord als beveiligingssysteem namelijk zat, en experimenteert volop met dergelijke apparaatjes die de digitale identiteit van internetters moeten gaan bewaken. Dat schrijven Google's vice-president van Veiligheid Eric Grosse en ontwikkelaar Mayank Upadhyay later deze maand in het IEEE Security & Privacy Magazine, zo weet Wired te melden.

Draadloos
Behalve een 'inlog-ring' zou Google ook andere mogelijkheden aan het testen zijn, zoals een speciale cryptografische kaart die met behulp van een USB-lezer een webserver op Google kan inloggen. De gebruiker hoeft dan dus geen wachtwoord meer in te voeren. En in de toekomst zou het volgens Google nog gemakkelijker moeten worden, door draadloze technologieën toe te passen. Dan kan de gebruiker zo'n speciale ring, kaart, of een smartphone gebruiken als een soort moderne autosleutel, en op een afstandje kunnen inloggen.

Die nieuwe technieken hebben één groot nadeel: wie zo'n apparaatje kwijtraakt, kan maar beter zo snel mogelijk aangifte doen. Maar volgens Google is dat altijd nog beter dan de problemen die wachtwoorden kunnen opleveren. Mensen vergeten vaak hun wachtwoord, en gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord voor veel verschillende diensten, dat ook nog eens gemakkelijk te kraken of zelfs te raden is. Een medewerker van Wired moest onlangs nog zijn complete digitale leven vaarwel zeggen toen hackers zijn Gmail-account hadden gehackt en vervolgens toegang kregen tot zijn telefoon, tablet en laptop, die allemaal werden gewist.

Volgens Wired zou Google een onafhankelijk protocol hebben ontwikkeld waarmee websites de nieuwe technieken relatief eenvoudig zouden kunnen toepassen. Het is dan ook vooral de vraag of andere bedrijven bereid zijn de techniek over te nemen, zo schrijft de technologiesite.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden