Google Streetview komt weer langs in Amsterdam

Streetview-foto van auto's met camera's die rondrijden in Amsterdam. Beeld
Streetview-foto van auto's met camera's die rondrijden in Amsterdam.

AMSTERDAM - Privacybewuste Amsterdammers opgepast. Google rijdt weer in de hoofdstad rond om foto's te maken voor Streetview. Onder meer de Wallen, tot nu onzichtbaar in de straatfotodienst, worden op de korrel genomen.

In Streetview, een onderdeel van kaartendienst Google Maps, zijn sinds vorig jaar panoramafoto's van vrijwel alle straten in Amsterdam en omgeving (waaronder Amstelveen, Diemen en Zaandam) te zien. Maar er zijn ook strategische gaten; vooral van de Wallen ontbreken foto's. Volgens Google heeft dat niets te maken met het vastleggen van raamdames en hun klanten, maar was het gebied te lastig begaanbaar voor de busjes waarmee Google de panoramafoto's liet maken.

Inmiddels is de apparatuur handzamer geworden waardoor er geen busjes meer nodig zijn en personenauto's kunnen worden gebruikt. Volgens Anoek Eckhardt van Google Nederland worden daarmee nu de gaten in de straatfotodienst opgevuld. Er zullen geen straten worden gefotografeerd die al op Streetview zijn te zien.

Toen de Amsterdamse straatbeelden in maart vorig jaar voor het eerst op internet zichtbaar werden, leverde dat enige ophef op. In de smalste Amsterdamse straten kon worden ingezoomd tot in de huiskamers. Onder meer tv-presentator Beau van Erven Dorens beklaagde zich omdat hij te herkenbaar voor de deur van zijn grachtenwoning in beeld zou zijn gebracht.

Google paste daarop zijn beleid aan, waardoor omstreden afbeeldingen door gebruikers sneller verwijderd kunnen worden. Google maakt automatisch nummerborden van auto's en gezichten vaag - wat er ook nog wel eens toe leidt dat tuinkabouters en paarden onherkenbaar worden gemaakt.

In mei bleek dat Google met zijn auto's naast foto's ook informatie van draadloze huisnetwerken oogstte. Per vergissing, aldus het bedrijf. ''Zodra we deze fout ontdekten, zijn we gestopt met het registeren van draadloze netwerken en hebben we al onze auto's van straat gehaald,'' aldus Eckhardt. ''We hebben de apparatuur verwijderd en zijn in gesprek gegaan met lokale toezichthouders.''

In Nederland leidde 'Googlegate' tot weinig ophef. In Duitsland en Australië moet het bedrijf zich mogelijk voor de rechter verantwoorden.

De auto's kunnen volgens Eckhardt nu alleen nog panoramafoto's van 360 graden en 3D-beelden verzamelen. De opnames worden alleen gemaakt vanaf de openbare weg, de auto stopt daarvoor om de twintig meter eventjes. De afbeeldingen zullen pas over een aantal maanden zijn te zien.

Google zegt niet te weten wanneer en waar de auto's precies rondrijden. ''We hebben geen zicht op de rijschema's van chauffeurs. Zodra het begint te regenen, keren ze om en starten ze een andere route, ook wegversperringen zorgen ervoor dat de routes nooit te voorspellen zijn. ''

Alerte spotters van fanpagina streetviewnederland.nl vonden eind vorige maand al een serie panoramafoto's waarop niet alleen Diemen is te zien, maar ook drie andere Streetview-auto's - Opel Astra's met Duitse nummerborden en een paal op het dak - die zich klaarblijkelijk opmaken om Amsterdam binnen te rijden (zie hieronder).

En op het voormalige Storkterrein is vorige maand de Googlefiets gesignaleerd, waarmee foto's gemaakt worden op plekken waar geen auto's kunnen komen.

Naast Amsterdam rijdt Google de komende tijd ook in negen andere Nederlandse steden en hun regio rond - onder meer in Leiden, Rotterdam, Groningen en Arnhem.

Wellicht kan het bedrijf ook de straatnamen van het Brabantse Vught even oppoetsen. Die staan bij Streetview nu bekend als 'concentratiekamp'. (HERMAN STIL)

Onder: Streetview-auto's op weg naar Amsterdam. Door achteruit te 'rijden' (pijltje omlaag) is de Google-colonne te volgen door Diemen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden