Google ontwijkt 2 miljard dollar aan belastingen binnen een jaar - via Nederland

'Don't be evil', luidt het motto van Google. Maar dat geldt kennelijk niet als het om de gehate blauwe enveloppen gaat. De Amerikaanse internetgigant blijkt het afgelopen jaar namelijk 2 miljard dollar aan vennootschapsbelasting te ontwijken via een brievenbusfirma op Bermuda. En dat is een nieuw record. Nederland is een belangrijke tussenstop in Googles belastingroute.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Dat meldt persbureau Bloomberg. Google maakt al jaren gebruik van een bekende dubbele belastingconstructie die 'Double Irish with a Dutch Sandwich' wordt genoemd. Daarbij wordt de winst op advertenties van een Ierse dochteronderneming als royalty's uitbetaald aan een andere Ierse dochter. Via een Nederlandse holding gaat dat bedrag vervolgens naar Bermuda. Op die manier rekende Google het afgelopen jaar slechts 3,2 procent belasting af op de winst die buiten de VS is gemaakt. De New York Times maakte er een handig overzicht van.

Kopzorg
Google benadrukt dat het bedrijf met die constructie binnen de wet blijft. Maar de belastingontwijking is wel een groeiende kopzorg voor de Amerikaanse senaat, omdat steeds meer grote bedrijven, waaronder Microsoft, Apple en HP, er gebruik van maken. In het geval van Microsoft zou in totaal al 6,5 miljard dollar aan belastinggelden zijn ontdoken. Volgens Google zijn de investeringen juist een steuntje in de rug voor de economieën van verschillende Europese landen.

In Groot-Brittannië werd afgelopen weekeinde gedemonstreerd tegen de Amerikaanse koffieketen Starbucks, die ook van een fiscaal voordelige belastingroute via Amsterdam gebruik maakt. En ook Amazon ligt er onder vuur. Starbucks heeft inmiddels laten weten de komende twee jaar 25 miljoen euro extra belasting te willen betalen, maar tegenstanders wuiven dat weg als een fooi.

Voorstellen
De Europese Commissie kwam vorige week met voorstellen om het ontduiken en ontwijken van belastingen aan te pakken. Volgens Eurocommissaris Algirdas Semeta (Belastingen) kosten deze praktijken de Europese Unie jaarlijks 1000 miljard euro. Een van de voorstellen behelst een koppeling van fiscale nummers in Europa, zodat belastingvlucht beter kan worden gecontroleerd.

In Nederland heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks Kamervragen gesteld over deze kwestie. 'In tijden waarin burgers keihard getroffen worden door bezuinigingen is het niet te verantwoorden dat multinationals de dans blijven ontspringen. Nu het kabinet heeft ingestemd met de motie van GroenLinks om belastingontwijking via Nederland te beperken, is het de hoogste tijd dat zij de daad bij het woord voegt', aldus Klaver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden