PlusPunt voor punt

Google boycot Huawei. Wat heeft dat voor gevolgen?

Maandag maakte de Amerikaanse ­regering bekend dat Google de telefoons van Huawei niet meer mag updaten. Deze restricties zijn dinsdag met 90 dagen uitgesteld, om verplichtingen na te komen. Maar wat betekent de boycot voor de gebruikers? 

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft de restricties tegen producten van het Chinese telecombedrijf Huawei met 90 dagen uitgesteld. Het ministerie zei dat het uitstel nodig was om contractuele verplichtingen na te komen. Daarnaast geeft het Huawei de tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen. Daarna mag Google van de Amerikaanse ­regering de telefoons van Huawei niet meer updaten. Dat is niet fijn voor bezitters van een telefoontje van het derde merk van Nederland.

1. Wat is er aan de hand?

Google moet, nu de Amerikaanse regering de Chinese smartphonegigant op haar zwarte lijst heeft gezet vanwege vermeende hulp bij Chinese ­digitale staatsspionage, gehoor geven aan een dwingende oproep om de technologische banden met Huawei te verbreken. Google loopt anders het risico door Washington te worden aangepakt.

2. Wat betekent dat?

Dat Google per direct alle samenwerking en overleg met de Chinezen staakt. Er vindt niet langer ruggespraak plaats, gezamenlijke soft­ware­­projecten worden gestaakt en er kan niet meer tezamen gesleuteld worden aan aanpassingen van besturingssysteem Android.

Cruciale updates en nieuwe versies van Android komen daarom vanaf nu niet meer beschikbaar voor Huawei-telefoons, zowel bestaande modellen als toekomstige versies.

Dat betekent dat Android op de telefoontjes van de Chinezen niet meer wordt bijgehouden, waardoor zowel functionaliteit als veiligheid in het gedrang komen. Ook zal de eigen draai die Huawei aan het besturingssysteem geeft niet langer worden ondersteund. Het merk kan hoogstens met de ‘vrije’ openbronversie van Android aan de slag, maar dat ontbeert vrijwel alle courante mogelijkheden.

3. Hoe ver gaat de boycot?

Google gaat niet helemaal op de rug liggen voor de druk van de regering-Trump. Appwinkel Google Play en de bijbehorende beveiliging Google Play Protect – die in de gaten houdt of apps betrouwbaar zijn – blijven op bestaande Huaweitelefoons toegankelijk, zodat Google-apps gewoon vernieuwd worden en apps van anderen beschikbaar blijven.

4. Dat valt dus mee

Zeker niet. Dat ‘bestaande telefoons’ suggereert dat die toegang tot Play in nieuwe Huaweimobieltjes wel eens kan vervallen. Cruciale Google-apps – Gmail, Chrome en YouTube voorop – ontbreken dan op de nieuwe telefoons waardoor hun aantrekkingskracht ten opzichte van de concurrentie tot nul daalt.

Voor gebruikers van zulke telefoons zijn er wel uitwegen, door bijvoorbeeld Google-apps te installeren uit ‘onbekende bron’ met alle risico op virussen en digicriminaliteit. Bovendien moeten updates van die apps telkens handmatig worden geïnstalleerd.

5. Wat zijn de gevolgen voor Huawei?

Met de door Trump afgedwongen boycot – waarin naast spionage ook de Amerikaanse handelsoorlog met China een rol speelt, treffen de VS Huawei in het hart.

De Chinezen – net na Apple nummer twee in eigen land – zijn zowel wereldwijd (met een marktaandeel van 8,75 procent) als in Nederland (9,7 procent) de nummer drie in smartphoneland, na Samsung en Apple. Alle concurrenten kunnen vanaf nu schermen met de nieuwste Androidversies en met cruciale Google-apps die Huawei zal ontberen. Het merk rest niets anders dan een eigen besturingssysteem te ontwikkelen.

Huawei bereidt vanzelfsprekend juridische stappen voor. En er schemert nog een uitweg, nu Washington overweegt een uitzondering te maken voor cruciale toepassingen die Huawei levert. Het merk is immers doorslaggevend bij het leveren van apparatuur voor mobiele netwerken.

Maar of ook Google en Android onder die coulance vallen, is vooralsnog afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden