PlusFilmrecensie

Good Time

Na een kwartier is er geen twijfel meer mogelijk: Connie Nikas gaat gierend door tot het bittere einde. De gestreste antiheld van Good time maakt geen domme indruk, maar hij doet dingen die onverstandig zijn.

Bart van der Put
Good Time Beeld -
Good TimeBeeld -

De film begint met een moeizaam gesprek tussen een therapeut en de zwakbegaafde Nick, dat bruut wordt onderbroken wanneer Connie binnenkomt om zijn broertje te ontzetten. Connie weet iets beters dan therapie: hij neemt Nick mee als partner bij een bankoverval.

Daarom belandt broertjelief in de cel en moet de voortvluchtige Connie als de sodeju duizenden dollars zien te vinden om de borgsom te betalen. Want Nick gaat kapot in de bajes en dat mag niet gebeuren. Ergens in Queens, New York moet die poen te vinden zijn en elke seconde telt en dus gaat Connie door en door en door. Het gejakker van de onvermoeibare antiheld in Good time werkt aanstekelijk.

De film van de gebroeders Josh en Benny Safdie is meedogenloos in de opeenvolging van de handelingen: Connie is continu in actie en wanneer hij even stilzit, zie je hem schichtig plannen bedenken of uitwegen zoeken.

De opportunist wordt uitstekend vertolkt door Robert Pattinson, die nog steeds door zijn romantische vampierrol in vijf delen Twilight wordt achtervolgd.

Maar daarna zijn tanden liet zien in Cronenbergs Cosmopolis en het Australische wraakepos The rover.

Geval apart
Good time is een geval apart. Het is een film die onmiskenbaar op de groezelige Amerikaanse actiefilms uit de jaren zeventig en tachtig teruggrijpt, maar de Safdies gaan niet nostalgisch of ironisch met het verleden om.

Dat deden William Friedkin, Martin Scorsese of Abel Ferrara ook niet toen ze hun eigen antihelden door de duistere krochten van New York joegen. Er zit wel wat onderkoelde humor in de film: Connie doet dingen die absurd overkomen, al begrijpen we hem voortdurend.

Hij wordt puik begeleid door componist Daniel Lopatin, die onder zijn artiestennaam Oneohtrix Point Never met snoeiharde analoge synthesizerritmes losbarst en gaandeweg gas terugneemt, alsof ook hij de kilometers voelt. Er is niets subtiel aan Good time maar alles loopt als een trein, net als Connie.

Good time
Regie Josh en Benny Safdie
Met Robert Pattinson, Buddy Duress, Jennifer Jason Leigh, Benny Safdie
Te zien in City, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden