Gomorra ****

null Beeld

Regie: Matteo Garrone
Met: Toni Servillo, Ciro Petrone

Vergeet The Godfather: Gomorra schiet alle glamour rond de maffia aan flarden. De film van de Italiaanse regisseur Matteo Garrone toont de Napolitaanse tak van de maffia als een op meedogenloos geweld gebaseerd systeem.

Marco en Ciro zijn jonge twintigers maar eigenlijk nog jongetjes. Ze zijn opgegroeid in de wijk Scampia in Napels, waar de maffia regeert. Winkeliers betalen protectiegeld, de handel in drugs bloeit, geregeld zijn er schoten te horen en de politie is er zelden te zien.

De twee knullen dromen van rijkdom, wat in het perspectiefloze Scampia alleen kan worden bereikt met een misdaadcarrière. Hun grote inspiratiebron is bendeleider Tony Montana in Brian De Palma's Scarface. Zij ruiken hun kans als de macht van de in hun wijk regerende maffialeider tanende lijkt.

De kijker ziet twee zichzelf overschattende jongens, die het zicht op de werkelijke machtsverhoudingen kwijt zijn. Drie keer raden hoe de camorra, de Napolitaanse maffiatak, op hun ambities reageert.

Het verhaal over Marco en Ciro is één van de vijf verhalen die in Gomorra knap door elkaar zijn verweven en die laten zien hoe diep de camorra in de samenleving is doorgedrongen. Het draait niet om een paar criminelen, maar om een sluitend systeem, waarin de onder- en de bovenwereld naadloos in elkaar overgaan. Het drugsrunnertje Toto, modeontwerper Pasquale, die in een illegaal naaiatelier peperdure merkkleding ontwerpt, geldophaler Don Ciro, en ondernemer Franco: hoe verschillend ook in leeftijd en status, zij maken allen deel uit van een crimineel systeem.

Aan de basis van Gomorra ligt het boek dat de onderzoeksjournalist Roberto Saviano ruim twee jaar geleden over de camorra publiceerde. Met regisseur Garrone selecteerde hij vijf verhalen uit de tientallen in het boek en bewerkte ze tot een scenario. Elk verhaal staat voor een aspect van de camorra, die het in Scampia voor het zeggen heeft.

De vijf verhalen samen roepen een intens naargeestig beeld op van een veelkoppig monster dat nauwelijks lijkt te verslaan. Voor elke afgehakte kop komen er twee terug. Gomorra maakt de werkelijkheid niet mooier dan hij is. De film laat zien wat de kreet dat een mensenleven niets waard is, in de maffiapraktijk betekent. Hoe een zinloze dood eruitziet. Hoe men in een uithoek van Italië een executie een vervelend karweitje vindt; niet omdat het om een mensenleven gaat, maar omdat doden tijd kost.

En de film laat zien hoe lelijk een stadswijk kan zijn. Gomorra portretteert de grauwe, uitgeleefde appartementenblokken in Scampia even meedogenloos als zijn bewoners. Wie een positieve boodschap zoekt, kan Gomorra beter overslaan: de makers nemen de werkelijkheid serieus en zien geen hoop. (JOS VAN DER BURG)

www.gomorra-themovie.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden