Golf van ontslagen in thuiszorg

AMSTERDAM - De thuiszorg wordt getroffen door een ontslaggolf. Honderden medewerkers komen op straat te staan, duizenden anderen moeten hun vaste contract inleveren.Bij Evean in Noord-Holland zijn vierhonderd thuiszorgers aan de dijk gezet, goed voor tweehonderd fulltime werkplekken. ZorgSaam in Zeeuwsch-Vlaanderen heeft verzorgenden boventallig verklaard.

Als instellingen, gemeenten en vakbonden geen betere afspraken maken, verliezen naar schatting acht- tot twaalfduizend medewerkers hun baan.

De problemen zijn veroorzaakt door de introductie van marktwerking. Niet het rijk, maar de gemeenten kopen voortaan thuishulp in voor ouderen en chronisch zieken. Meestal rekenen de gemeenten bodemprijzen, waardoor de instellingen zich genoodzaakt zien goedkope alfahulpen in te zetten. Die deeltijdwerkers worden laag beloond, bouwen geen pensioen op en krijgen bij ziekte niet doorbetaald.

Veel verzorgenden met een vast arbeidscontract weigeren die demotie. Zij gaan op zoek naar een baan in een andere sector. Lang niet iedereen slaagt daarin.

De vakbonden zijn woedend. ''De zaak loopt uit de hand. Het is niet meer de vraag of er grootschalige acties komen, maar wanneer,'' zegt bondsbestuurder Leon Vincken van CNV Publieke Zaak. Binnenkort gaan de bonden met staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid praten. Wanneer ze onvoldoende garanties krijgen, zijn acties onvermijdelijk. De bonden leggen de lat hoog. ''Ik eis dat niemand wordt gedwongen alfahulp te worden,'' zegt Vincken.

Alfahulpen doen louter huishoudelijk werk en zijn niet opgeleid en toegerust om ouderen en chronisch zieken te begeleiden met medicijngebruik en hulpmiddelen. Bovendien missen ze veelal de kennis om op te merken of iemand vereenzaamt of geestelijk achteruit snelt.

De SP is op haar website de actie Stop de uitverkoop begonnen tegen 'de verschraling' van de thuiszorg. Er zijn al honderden reacties binnen.

De situatie in Amsterdam is nog ongewis. Het gemeentebestuur heeft nog geen thuiszorgorganisatie gekozen die in de stad actief zal zijn. Volgens een woordvoerster zal de hoeveelheid werk niet verminderen. Wethouder Marijke Vos heeft beloofd niet te bezuinigen en te selecteren op kwaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden