Goldstein vol bewondering over Museum

AMSTERDAM - Ann Goldstein, per 1 januari de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum, treedt aan op het moment dat de jaren durende verbouwing nog niet is voltooid. Maar ze staat klaar, vol werkdrift en toewijding: "Ik weet dat het Stedelijk Museum na een periode van afwezigheid een positie te heroveren heeft. Daarin zit de uitdaging. Je moet op een nieuwe manier anticiperen op de toekomst."

Haar ambitie is het Stedelijk Museum toegankelijk te maken en levendig. "Als een grote kunstbiotoop, waarin kunstenaars centraal staan en waarnaar bezoekers en ook andere musea zullen kijken."

Haar moment van kennismaking met Europa, met Amsterdam en met het Stedelijk Museum was in 1989, met haar bezoek aan de groepstentoonstelling The Horn of Plenty. Het museum maakte een diepe indruk: "Met die prachtige collectie, die prachtige ruimen, ik was vol bewondering."

Ann Goldstein (1957) is nu senior curator in het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles. In oktober, twintig jaar na haar kennismaking met het Stedelijk Museum, stapt ze in een nieuwe hoedanigheid over de drempel. Op 1 januari wordt ze officieel benoemd tot directeur.

Goldstein vestigde haar faam met aansprekende tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst. Zij speelde een belangrijke rol bij het uitbouwen van het MOCA tot een museum met internationaal aanzien. "Het MOCA en het Stedelijk hebben een verschillende geschiedenis. Het MOCA is veel jonger.

Beide musea staan wel in bijzondere steden met een grote kunstgemeenschap, die de moderne kunst is toegewijd. Beide hebben ook dezelfde visies op onderwijs, opvoeding in de kunst, op de integriteit van kunstenaars. Ik weet hoe hard je moet werken om de positie te krijgen waarin je zulke zaken kunt realiseren."

Er meldden zich voor de opvolging van Gijs van Tuyl 31 kandidaten. Met vijf (vier vrouwen en een man, onder wie vier buitenlanders) werden gesprekken gevoerd. Unaniem was de keuze voor de Amerikaanse. Zij wordt hiermee de eerste vrouwelijke directeur, een buitenlandse bovendien.

Alexander Ribbink van de raad van toezicht en voorzitter van de sollicitatiecommissie: "Met deze vrouw kan het Stedelijk weer toonaangevend worden. Haar inhoudelijke kennis is uitstekend en net als Sandberg kan ze mensen binden, leiden en kunst laten zien."
Vol lof en opgetogen spreekt Ribbink over Goldsteins 'gezaghebbende netwerk van kunstenaars, curatoren, wetenschappers en verzamelaars'.

"En ze is jong genoeg om tien jaar te blijven, genoeg om weer een periode van bloei tot stand te brengen." Wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) ontmoette de nieuwe directeur één keer. Nadrukkelijk had het college gevraagd om een vrouw, zegt ze. Gehrels is dus tevreden: "Ze is een prof met een kosmopolitische blik en een netwerk over de hele wereld."

Oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs reageerde gisteren ook al tevreden op de bekendmaking. "Prima. We hebben een fase gehad vol aarzeling welke kant het met het museum op moest, nu wordt het weer echt een kunstmuseum. Daar ben ik erg blij om." En ja, natuurlijk verhuist Goldstein naar Amsterdam. Sinds vorig jaar bovendien doceert haar echtgenoot Christoffer Williams fotografie aan de kunstacademie in Düsseldorf. Dat scheelt straks veel heen-en weergereis.

De openingstentoonstelling wordt van een Amerikaan, Mike Kelley. Deze expositie is daarna te zien in Goldsteins voormalige museum. Dat maakt het allemaal nog veel mooier. Eigenlijk, zegt Goldstein, klopt nu alles. Ze noemt het een verrukkelijk toeval. (LOES DE FAUWE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden