'Goldman Sachs kwade genius achter crisis'

Het hoofdkantoor van Goldman Sachs in New York. Foto EPA Beeld
Het hoofdkantoor van Goldman Sachs in New York. Foto EPA

De wederopstanding van Goldman Sachs voedt de wildste complottheorieën. De zakenbank is aanstichter van de crisis én profiteert als geen ander van de ellende. Over hun salarisstrook hebben medewerkers van Goldman Sachs (GS) weinig te klagen. Toch is het geen feest om deze dagen bij de gerenommeerde Amerikaanse zakenbank in dienst te zijn.

Een onafgebroken stroom van bijtende kritiek wordt nu al maanden over GS uitgestort. Critici beweren dat de bank eigenhandig de huizenmarktbubbel opblies en dus verantwoordelijk is voor de bijna-ineenstorting van het financiële stelsel.

Nu het grootste gevaar met miljarden dollars belastinggeld is afgewend, is het uitgerekend GS dat als geen ander profiteert. De zakenbank heeft door slinks te schuiven met staatssubsidies grof geld verdiend en spint garen bij de behoefte aan krediet bij zwalkende bedrijven.

Het Amerikaanse publiek spreekt collectief schande van de bonusbonanza bij GS - 6,5 miljard dollar voor 29.000 medewerkers, van wie er 1500 een miljoen of meer krijgen - terwijl de bank luttele maanden geleden nog de hand moest ophouden bij de overheid. Veel Amerikanen menen dat GS een sinister spel speelt, waarbij achteloze belastingbetalers met steun van Washington miljarden uit de zak wordt geklopt.

In een coverartikel met de kop 'De Amerikaanse bubbelmachine' schildert het populaire tijdschrift Rolling Stone de zakenbank af als een parasiet die teert op het geld van de gewone man. 'Goldman Sachs is als een reusachtige inktvis, die zich vasthecht aan het gezicht van de mensheid en alles opzuigt wat naar geld ruikt'.

In een reconstructie stelt het blad dat Goldman achter elke crisis sinds de jaren dertig zit en steeds miljarden heeft verdiend door slachtoffers de 'helpende hand' te bieden.

Het is koren op de molen van publicist Mike Morgan, die op zijn drukbezochte internetdagboek tekeer gaat tegen 'de georganiseerde hebzucht' van GS. De bank is volgens hem de kwade genius achter alle ellende die Amerika treft, van de dure benzine tot de slinkende pensioenpotten. Hoewel op het eerste gezicht de hersenspinsels van een fantast, stuurde GS onlangs zijn advocaten op Morgan af om hem de mond te snoeren. Toch is de website www.goldmansachs666.com nog steeds in de lucht.

Aanhangers van het complotdenken mengen feit en fictie moeiteloos door elkaar. Dat een groot aantal oudgedienden van GS invloedrijke posities in Washington bekleedt, duidt volgens hen op een vijfde colonne in het hart van de Amerikaanse democratie.

'Goldmanites' als oud-lobbyist Mark Patterson, nu de rechterhand van minister van Financiën Timothy Geithner, zouden niet het belang van de belastingbetaler maar dat van hun voormalige werkgever dienen. Tekenend is de miljardensteun waarmee toenmalig minister van Financiën Hank Paulson - oud-topman van Goldman Sachs - verzekeraar AIG vorig jaar in staat stelde zijn schulden af te betalen. Dertien miljard dollar aan anders waardeloze vorderingen vloeide op die manier in de kassen van GS.

Dát er innige banden bestaan tussen Wall Street en Washington is een publiek geheim, al is het maar omdat de banken een grote rol spelen bij de financiering van de presidentiële verkiezingscampagnes. Maar het gaat wat ver om te stellen dat de politici kritiekloos naar het pijpen van Goldman Sachs dansen. Evenmin is vol te houden dat de wereldwijde financiële crisis op het conto van slechts één bank kan worden geschreven.

Dat de complottheorie is omarmd in rechts-radicale kring, met een verwijzing naar de joodse oorsprong van Goldman Sachs, zou genoeg moeten zijn om deze met een flinke korrel zout te nemen.

Maar door alle negatieve publiciteit zijn talentvolle bankiers en handelaren - die elkaar tot voor kort verdrongen voor een functie bij de meest succesvolle zakenbank ter wereld - nu kopschuw om bij Goldman te solliciteren, klaagt de huidige topman, Lloyd Blankfein. De kou moet dus uit de lucht. Als eerste stap spoorde hij zijn medewerkers onlangs aan hun bonussen niet al te opzichtig uit te geven. (JASPER VAN DE KERKHOF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden