Goldman Sachs, JPMorgan en Boeing strijden samen tegen begrotingstekort

Kopstukken van meer dan 80 grote bedrijven in de VS oefenen samen druk uit op het Amerikaanse Congres om het begrotingstekort te verkleinen, ondanks de grote politieke onenigheid. Daarvoor zijn belastinghervormingen en bezuinigingen nodig, schrijven ze in een gezamenlijke brief.

Onder de ondertekenaars van de brief die op de website van The Wall Street Journal is geplaatst zijn de chefs van onder meer Goldman Sachs, JPMorgan en Boeing.

Als de Democraten en Republikeinen in het Congres er dit jaar niet in slagen overeenstemming te bereiken over het terugbrengen van de tekorten, stort Amerika in de 'fiscal cliff' ofwel begrotingsafgrond. Een wet uit 2011 dwingt de regering dan op 2 januari 2013 tot grote bezuinigingen en belastingverhogingen. Dit zou de nog altijd langzaam herstellende Amerikaanse economie hard raken, aldus de grote bedrijven.

Volgens de ceo's moeten Democraten en Republikeinen hun grote partijpolitieke verschillen opzij zetten. Ze stellen dat een fiscaal plan alleen dan politiek en fiscaal een succes kan worden. Volgens hen zijn belastinghervormingen nodig die de economische groei aanwakkeren en het tekort terugdringen, maar ook een brede basis in de maatschappij hebben.

Als de politici er niet uitkomen zal vanaf 2013 in vrijwel alle uitgaven van de overheid worden gesneden. Bedrijven die zaken doen met de overheid komen zonder werk te zitten en ambtenaren zouden met tijdelijk verlof kunnen worden gestuurd. De bestedingskracht van consumenten daalt sterk, wat weer slecht is voor de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden