'Goeman Borgesiusschool mag niet gesloopt worden'

De gemeente Amsterdam onderzoekt de historische waarde van de te slopen Goeman Borgesiusschool in Geuzenveld. Ook wordt het belang van het kunstwerk van Frieda Hunziker in de school bestudeerd.

Ton Damen
Werk van Frieda Hunziker in de Goeman Borgesiusschool. Beeld Heemschut
Werk van Frieda Hunziker in de Goeman Borgesiusschool.Beeld Heemschut

Opdrachtgever van de studie is de gemeentelijke afdeling Monumenten en Archeologie, naar aanleiding van zorgen bij de PvdA, D66 en SP. Die partijen overdonderden het college van b. en w. met vragen, nadat erfgoedvereniging Heemschut schrok van de op handen zijnde sloop en alarm sloeg.

De erfgoedclubs Heemschut, Cuypersgenootschap en bewonersgroep Prowest verzetten zich hevig tegen de sloop omdat volgens hen niet is onderzocht of het gebouw aangepast kan worden aan de huidige eisen van het onderwijs.

Wandschildering
De Goeman Borgesiusschool aan de Aalbersestraat 34 in Geuzenveld geldt als een zeer bijzonderde school uit de werderopbouwtijd. Volgens Norman Vervat van Heemschut is het goed mogelijk om het gebouw - "beslist monumentwaardig" - te renoveren. Heemschut wil dan ook dat zowel het gebouw als het kunstwerk behouden blijven.

"Een van de bijzondere elementen van de school is de wandschildering van Frieda Hunziker," aldus Vervat. "Wij vinden het onverteerbaar dat dit soort kunstwerken vernietigd worden, zonder dat er ook maar iemand heeft nagedacht wat we aan het doen zijn."

Breed in verweer
Daar komt bij dat het gaat om het laatst bewaarde kunstwerk van Hunziker. Vervat: "Het was ondeskundig gerestaureerd. In andere gevallen denk je dan: laten we hier niet al te zwaar aan tillen. Maar omdat dit het enige kunstwerk van Hunziker is dat nog bestaat is het een must om het te behouden. Stel dat de school wordt afgebroken, wat niet mag gebeuren, dan moet toch in ieder de schildering herplaatst worden."

Heemschut is sinds 2014 bezig met het dossier naoorlogse kunst en kwam in december breed in verweer, nadat duidelijk was geworden dat steeds meer kunstwerken uit de wederopbouwjaren (1945-1960) door de sloop van panden in puincontainers terechtkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden