Goedkoop parkeren moet winkelen in Boven 't Y aantrekkelijker maken

Het parkeertarief op het Buikslotermeerplein gaat vanaf juni omlaag. Het nieuwe parkeerregime moet langparkeren op het plein - en daarmee winkelen in Boven 't Y - aantrekkelijker maken.

Priscilla Tienkamp
Het nieuwe beleid moet langparkeren - en daarmee winkelen - stimuleren Beeld anp
Het nieuwe beleid moet langparkeren - en daarmee winkelen - stimulerenBeeld anp

In 2009 werd een uurtarief van 1,30 euro ingevoerd. Dat stuitte op veel protest van ondernemers van winkelcentrum Boven 't Y, gelegen aan het Buikslotermeerplein. De winkeliers zagen minder bezoekers komen en hun inkomsten dalen.

Gratis parkeren was voor de gemeente geen optie: te duur. Het zou een half miljoen euro op jaarbasis gaan kosten. Daarom is gekozen voor een middenweg: drie uur parkeren voor de prijs van één. De automobilist betaalt een starttarief van 1,30 euro voor drie uur parkeren op straat en in de garages. Daarna gaat het uurtarief van 1,30 euro lopen.

Waterbed
Het nieuwe systeem moet langparkeerders stimuleren. Daarin schuilt direct het risico op een 'waterbedeffect'. De wijken rondom het winkelcentrum zijn aantrekkelijker voor kortparkeerders, omdat ze daar per minuut betalen. Het stadsdeel gaat eventuele overlast daarom 'monitoren'. Wordt de overlast te groot, dan lijkt het de bestuurscommissie van Noord een goed idee daar ook een starttarief van 1,30 euro in te voeren.

Het nieuwe tarief is tijdelijk, totdat - naar verwachting - een nieuw regime wordt ingevoerd na de opening van de Noord/Zuidlijn. Het stadsdeel denkt dat de nieuwe ov-verbinding ervoor zal zorgen dat de parkeerdruk rondom metrostations toeneemt. Daarom studeert het stadsdeel nu op een 'brede' aanpak voor die gebieden - met bijpassend parkeertarief.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden