Goedgelovig

THEODOR HOLMAN

Ik heb Silvia Millecam gekend. Ik heb met haar gewerkt, voor haar geschreven, met haar gelachen, haar geïnterviewd en met haar gedineerd. Ze kreeg kanker, geloofde alternatieve genezers en stierf. Nu alweer acht jaar geleden. Het proces tegen onder anderen Jomanda, die zei dat ze helemaal geen kanker had, begon vandaag.

Dan heb je de kerkdiensten in de Bijlmer waar onze krant zo schitterend aandacht aan heeft besteed. Een soort dominee zegt mensen te kunnen helpen en ze te kunnen genezen van aids. Dat is natuurlijk niet zo, dus geneest er niemand van aids als je doet wat die dominee zegt.

Er is iets wat beide zaken gemeen hebben: wie goedgelovig is, wordt bedonderd. Maar moet de overheid dat proberen te voorkomen? Ik vind dus van niet. Wie naar een alternativo wil gaan, gaat maar. Ik zal het nooit doen, ik vind de Jomanda's gestoord, maar laat ze...

Stel, dat de overheid zegt: we gaan het verbieden. Dan worden die gebedsgenezers aangepakt. Prima. Maar dan moet je consequent zijn en het bidden voor ons zielenheil helemaal verbieden.

Ik zie geen verschil tussen: God, genees Silvia Millecam van haar kanker, of God, genees ons allemaal. Ik zie ook geen verschil tussen het leggen van je hand op een kruis waar Jezus Christus aan vastgespijkerd zit, of het leggen van een hand op een magnetiseermachine die - ik noem maar wat - 'genezende kosmische stralen' genereert. Beide zaken leiden niet tot genezing.

Wat is een priester of een dominee meer dan Jomanda? Ik zou het niet weten. Wat is een priester of een dominee (of de paus) meer dan een piskijker of een handlezer of een sterrenwichelaar?

Als argument wordt gebruikt dat de Jomanda's en die dominees in die Bijlmerkerken de geneeskunst ongeoorloofd zouden bedrijven. Omdat ze geen diploma voor arts hebben. Dat klopt. Maar so what? Millecam wist dat ook wel. Hadden we haar naar de dokter moeten sleuren? Zou dat niet hetzelfde zijn als mij naar Jomanda sleuren?

Jomanda en die dominees moeten niet gestraft worden - ze moet voor gek worden gezet, dan genezen ze van hun gevaarlijke eigenwaan.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden