Update

Goederentrein ontspoord bij Borne

Bij Borne in Overijssel is woensdagochtend een goederentrein ontspoord. De oorzaak is nog niet bekend. Dat heeft de NS gemeld. Wel is bekend dat er geen gewonden zijn gevallen en dat de trein geen gevaarlijke stoffen aan boord had.

Tussen Almelo en Hengelo kunnen voorlopig geen treinen rijden. De stremming kan de hele dag gaan duren volgens de NS en de gemeente Borne. De NS zet bussen in. Reizigers vanuit Deventer moeten omreizen via Zutphen.

De spoorwegovergangen in Borne waren na het ongeluk ongeveer een uur allemaal afgesloten. Rond 9.15 uur stonden bij alle overgangen verkeersregelaars, die het verkeer mondjesmaat over laten steken.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Oonksweg in landelijk gebied. Het lijkt erop dat de achterste wagon van de met zand of grind geladen goederentrein uit de rails is gelopen.

Borne is een kleine gemeente tussen Hengelo en Almelo in Twente. De plaats ligt op de splitsing van de snelwegen A1 en A35, maar het verkeer op die wegen heeft geen hinder van het ongeluk.

'Ontsporing trein is precies wat we vrezen'
Burgemeester Rob Welten van Borne, politieke partijen en actiegroepen als Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking Betuwelijn (RONA) en No Rail in Hengelo zijn geschrokken van de ontsporing van een goederentrein woensdagmorgen in Borne. 'Trein vervoerde zand. Gelukkig geen chemicaliën/ kernafval', twitterde GroenLinks Overijssel.

Overheden, politiek en actiegroepen voeren al jaren actie tegen de kabinetsplannen om goederentreinen naar Oost-Europa vanaf de Betuwelijn bij Arnhem via bestaand spoor naar Duitsland te laten rijden. Die treinen rijden dan dwars door gemeenten naar Enschede. De tegenstanders vinden dat onverantwoord gevaarlijk en vrezen teveel geluidshinder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden