Update

'Goede hulpverlening had ramp Alphen niet kunnen voorkomen'

Stel dat de hulpverlening aan Tristan van der V. optimaal was geweest en stel dat de politie hem geen wapenvergunning had gegeven, dan had het drama in Alphen aan den Rijn toch kunnen gebeuren. Dat heeft de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) met nadruk geconstateerd bij de presentatie van een onderzoeksrapport.

Hulpverleners halen slachtoffers uit winkelcentrum De Ridderhof. Beeld ANP
Hulpverleners halen slachtoffers uit winkelcentrum De Ridderhof.Beeld ANP

Tristan had bijvoorbeeld wapens kunnen kopen in de illegaliteit, zegt een woordvoerder. 'Risico's zijn nooit tot nul terug te brengen.'

De inspectie heeft donderdag geconstateerd dat er tekortkomingen waren in de behandeling door de instelling GGZ Rivierduinen. Zo wisten de behandelaars dat Tristan zelfmoordneigingen had en dat hij graag wapens wilde hebben. Toch hebben de artsen hier niet afdoende op gereageerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft donderdag ook een rapport gepresenteerd over de zaak en die constateerde dat Tristan geen wapenvergunning van de politie had mogen krijgen.

Volgens de IGZ is er geen oorzakelijk verband tussen de schietpartij en de fouten die zijn gemaakt door de instanties. 'Het toch kunnen gebeuren.'

'Investeer in kwaliteit personeel'
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: 'Zowel in de geestelijke gezondheidszorg als bij het verstrekken van wapenvergunningen gaat het in de uitvoering mis. Het gaat om het investeren in de kwaliteit van het personeel. Anders blijf je risico's lopen.

De politie moet beter kijken wie een vergunning krijgt. Dat is nu te veel een administratieve procedure. Personeel in de ggz moet meer de straat op en eerder kunnen ingrijpen bij mensen die totaal de weg kwijt zijn. Dan kom je ook niet bij het dilemma of de zorg medische dossiers moet afgeven.'

'Elke aanvraag toetsen'
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: 'De politie moet elke aanvraag voor een wapenvergunning diepgaand toetsen. Door een tekort aan agenten wordt nu te gemakkelijk een vergunning verleend. Ik wil dat de regering voldoende geld vrijmaakt om een goede toetsing mogelijk te maken. Ook moeten de huidige vergunningen allemaal opnieuw bekeken worden. Dit is van levensbelang. Het is kwalijk dat de politie niet inhoudelijk kijkt naar de aanvrager omdat op die manier psychische problemen niet worden meegewogen. Iemand die suïcidaal is, mag niet zomaar een vergunning krijgen.'

'Meer toezicht op politie'
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zegt dat zijn departement scherper toezicht gaat houden op de politie en vooral haar taak op het terrein van het verstrekken en controleren van wapenvergunningen. De bewindsman sluit zich aan bij de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

'We nemen dit ongelofelijk serieus', zei Opstelten over het rapport van de onderzoeksraad, die meldde dat er veel mis is met het verstrekken en controleren van wapenvergunningen in Nederland.

Inhoudelijk
De politie moet er prioriteit aan geven echt inhoudelijk te gaan kijken naar de verstrekking van een vergunning en de zaak niet administratief af te handelen.

De minister voelde zich ook aangesproken door de aanbeveling om de aanvrager van een vergunning aan te laten tonen dat hij geschikt is om met een wapen om te gaan.

Huisbezoek
CDA-Kamerlid Coskun Çörüz: 'De politie zegt geen prioriteit te kunnen geven aan wapenvergunningen omdat ze daarvoor de capaciteit niet hebben. Daarom zou het goed zijn als politievrijwilligers getraind worden voor de handhaving van de vergunningen. Zij kunnen dan op huisbezoek om te kijken of een vergunninghouder zich aan de voorwaarden houdt. Een aanvrager van een vergunning kan zelf aantonen dat hij geschikt is voor wapenbezit. Iemand die een rijbewijs wil, moet ook een verklaring overleggen dat zijn ogen in orde zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden