'Goede asielopvang beter voor iedereen'

Het vraagstuk rond de opvang van asielzoekers vraagt om oplossingen die passen in de democratische rechtsstaat die Nederland is: een menswaardige oplossing waarbij elke vluchteling de opvang krijgt die hij of zij uit hoofde van de mensenrechten verdient. Dat schrijven Annemarie Heeringa, Thomas van Houwelingen en Lucille Wijnbergen van de Werkgroep Vreemdelingenrecht NJCM in een opiniestuk in Het Parool.

In tentenkamp Heumensoord wonen zo'n 3000 asielzoekers Beeld anp
In tentenkamp Heumensoord wonen zo'n 3000 asielzoekersBeeld anp

Bedreigde burgemeesters en wethouders, dode varkens bij een toekomstig azc, inspraakavonden die uit de hand lopen en een politicus die voorstelt vluchtelingen voortaan alleen nog koud badwater te verschaffen. Het kan hard gaan in een land dat voorheen altijd hamerde op het belang van de naleving van mensenrechten.

Mensen ervaren angst, onvrede en woede over die niet onaanzienlijke hoeveelheid vluchtelingen die onze kant op komen. Daar moet serieus naar worden geluisterd en het gesprek worden aangegaan.

Maar wat zo langzamerhand uit het plaatje lijkt te verdwijnen: we hebben nu eenmaal internationale verplichtingen. En die verplichtingen is Nederland bewust aangegaan en kunnen dus niet zomaar van tafel worden geveegd.

Menselijke waardigheid
Gelukkig maar: die internationale normen verplichten namelijk tot een bepaalde omgang met álle mensen in ons land: Nederlandse burgers én vreemdelingen. Het Handvest van Grondrechten van de Europese Unie garandeert bijvoorbeeld het recht op menselijke waardigheid - zonder uitzondering. Ook de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens stelt dat het bestaan moet voldoen aan de menselijke waardigheid en dat mensen gelijk zijn in waardigheid en rechten.

Dat is geen juridisch geneuzel: het is de basis onder onze samenleving. Het vertelt ons dat het onze morele plicht is om onze medemensen op te vangen in tijden van nood.

Wanneer wordt voorgesteld om mannelijke vluchtelingen in azc's op te sluiten, worden die mensenrechten gerelativeerd: dan worden ze alleen nog op een deel van de hier aanwezige mensen toegepast.

Dat moet worden vermeden. Als aan de bescherming van de ene persoon wordt getornd, heeft dat immers, direct of indirect, ook gevolgen voor de ander.

Een samenleving die willekeur toestaat, in de vorm van geweld tegen of het sociaal en economisch uitsluiten van een bepaalde groep mensen vormt een gevaar voor zichzelf. Beschaving, of het gebrek daaraan, laat zich het beste afmeten aan de omgang met kwetsbare groepen die tussen alles in dreigen te vallen.

Uitdagingen
De grote groep vluchtelingen zal Nederland voor uitdagingen stellen. Die uitdaging kunnen we niet aangaan als vluchtelingen worden weggezet als mensen die minder rechten hebben dan wij.

Dit vraagstuk vraagt om oplossingen die passen in de democratische rechtsstaat die Nederland is: een menswaardige oplossing waarbij elke vluchteling de opvang krijgt die hij of zij uit hoofde van de mensenrechten verdient. Dat is beter voor iedereen.

Op donderdag 17 maart 2016 organiseert het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) een rondetafelgesprek waarbij mensenrechten en vluchtelingen uitvoerig zullen worden besproken door politici, wetenschappers en andere experts op dit gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden