Goed gesprek vóór studiekeuze

DEN HAAG - Studenten die zich inschrijven voor een studie, krijgen voor het begin van de colleges een persoonlijk gesprek met een vertegenwoordiger van de hbo-instelling of universiteit. In die gesprekken zal deze hen nog eens wijzen op de inhoud en zwaarte van de vakken die ze gaan volgen.

Minister Plasterk van Onderwijs wil er met dergelijke studiekeuzegesprekken voor zorgen dat studenten beter voorbereid aan hun opleiding beginnen en niet tussentijds overstappen naar een andere studie, of uitvallen omdat de opleiding te zwaar blijkt te zijn.

Dit is niet alleen nadelig voor de onderwijsinstelling, die daardoor geld misloopt, maar ook voor de student zelf, omdat de vertraging ten koste gaat van de vier jaar basisbeurs. Wie langer doet over zijn studie, moet geld
bijlenen.

Voorlopig gaat het alleen om experimenten, omdat lang niet alle
universiteiten en hbo's klaar zijn voor het voeren van zulke gesprekken. Het is de bedoeling dat de studenten in spe nog voor de zomervakantie een uitnodiging krijgen.

Volgens de minister is het gesprek uitsluitend informatief. ''Het wordt geen gesprek waarin de docent zegt: deze student nemen we niet.''

Examenkandidaten krijgen nu nog de meeste informatie over de opleiding die ze van plan zijn te kiezen tijdens open dagen en via studiekeuzegidsen. Plasterk denkt dat de gesprekken een nuttige aanvulling zullen vormen. ''De open dagen werken onvoldoende. Scholieren krijgen daar vooral te horen: Leiden of Groningen is een leuke stad om te studeren.''

Lopende experimenten om de uitval in het hoger beroepsonderwijs en op de universiteiten tegen te gaan worden voortgezet, maar niet landelijk ingevoerd.

Zo voelt Plasterk er weinig voor om alle onderwijsinstellingen toestemming te geven studenten 'te selecteren aan de poort'. Daarbij geeft niet alleen een mbo-, havo of vwo-diploma toegang tot het hoger onderwijs, maar kunnen ook aanvullende eisen worden gesteld, zoals een hoog gemiddeld cijfer op de eindlijst of een toets. Deze vorm van toelating blijft voorlopig voorbehouden aan kunstopleidingen en de 'colleges', zoals de Engelstalige Roosevelt Academy in Middelburg.

Plasterk ziet eveneens af van invoering van verschillende collegegeldtarieven. Het collegeld blijft voor alle erkende opleidingen gelijk, ook al kost een studie als natuurkunde veel meer geld dan bijvoorbeeld Nederlands.

De koepelorganisaties van hbo's en universiteiten juichen de maatregelen toe. Ook de grootste studentenbond LSVb is verheugd. (Van een verslaggever)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden