Goed betalen voor tomaten, maar aan wie?

Zeker is dat de biologische winkel Fien gewoon heeft opgelicht. Foto ANP

Eert uw vader en uw moeder. Ja natuurlijk. Maar vergeet de boer niet en de tuinder, want zonder hen geen tarwe en tomaten. Het komt terug; waardering voor boeren. Maar de boer is volgens de burgers nog geen held. En stuitend groot is nog steeds het verschil tussen de prijs die wij, argeloze consumenten in de winkel betalen voor een bos wortelen, en de prijs die de tuinder er voor krijgt.

Kruideniers worden miljonair, maar overal in Europa gaan boeren er bijkans onderdoor. Terwijl wij het eerder de boeren gunnen, ons huishoudgeld, dan het supermanagement in de kantoren.

Een Nederlands lid van het Europarlement, Esther de Lange met - zonde dat ik het zeg - een eigenaardig kapsel (zie www.estherdelange.nl), wil onderzoeken wat er gebeurt onderweg tussen boer en winkel. Hoe de prijs van agrarische producten tot stand komt, en hoe het kan dat een boer verlies maakt op een product waar de kruidenier op hetzelfde moment 22 procent winst op maakt. Ik weet van veel grovere winsten.

Maar alleen al het voornemen tot onderzoek jaagt kruideniers in de gordijnen. Ze zijn verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Marc Jansen is CBL-woordvoerder, de sprekende pop van de supermarktconcerns. Hij zegt dat het niet goed is als openbaar wordt gemaakt wie op welke plek wat aan een bos wortelen verdient. Want dat zou de vrije markt belemmeren. Maar hoe, dat zei hij er niet bij.

Zielsgraag wil ik weten waar mijn centen blijven, want ik wil er invloed op hebben. Mijn geld moet naar de mannen en vrouwen die er het meest voor gedaan hebben. De boeren (en vergeet de vissers niet). Daarom koop ik vis in Den Oever op de afslag. En daarom drink ik Gulpener bier. Omdat de brouwer de boeren in Limburg iets beter betaalt. En daarom eet ik de beste fabriekskaas van Nederland. Omdat Cono-kaasmakers in de Beemster het meest van alle kaasfabrieken voor de melk betalen. Niet genoeg, het mag meer zijn van mijn centen, maar zie, ik weet het tenminste en heb de illusie dat ik kan kiezen voor de boeren en niet grof beduveld word. Zoals Fien laatst. Ik ken haar niet en weet ook niet haar achternaam. Ze schrijft af en toe op de website Foodlog.nl, een levendige website waarop zo'n beetje alles overhoop gehaald wordt wat met eten en drinken te maken heeft. Fien schreef:

'Vanmiddag kocht ik bij mijn biowinkel een kilo Hollandse trostomaten voor 6.90 euro. De eerste dit jaar, want ik eet zo'n beetje volgens de seizoenen. Fiets ik op de terugweg langs een kleine Turkse groenteboer en zie ik daar prachtige Hollandse tomaten uitgestald voor slechts 0.95 de kilo. Gggrrr. De laatste tijd erger ik me vaker mateloos als ik bijvoorbeeld net spruitjes heb gekocht en bij de super zie dat ik voor biologisch 5 of 6 (!) keer meer betaal dan voor niet-biologisch. Door wie ik belazerd word, weet ik niet.'

En dan weet ze nog niet eens het verschil tussen de prijs die supermarktinkopers betalen voor de spruitjes en wat ze er Fien voor durven vragen.

Zeker is dat de biologische winkel Fien gewoon heeft opgelicht. Het telen van biologische tomaten vergt niet zoveel meer inspanning bij zoveel minder opbrengst, dat de 7 euro voor een kilo redelijk zou zijn.

Sterker, de beste en lekkerste tomaten zijn vrijwel volledig biologisch geteeld in Nederland, het spook van de gifspuit is allang verjaagd. Daar wil ik de tuinders voor belonen. Voor zijn fantastischde product. Zoals ik ook graag veel betaal voor bruine bonen uit Zeeuws Vlaanderen. Maar het CBL, waar ook biologische winkels lid van zijn, houdt mij dom, pikt mijn geld in en noemt dat vrije marktwerking. (WOUTER KLOOTWIJK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden