God verdwijnt gestaag uit de stad: 34 procent gelooft

Volgend jaar komt relispektakel The Passion naar Amsterdam. Misschien dat het een beetje helpt, maar voorlopig blijft het aandeel gelovigen onder de bevolking alleen maar krimpen.

Volgend jaar komt relispektakel The Passion naar Amsterdam Beeld anp
Volgend jaar komt relispektakel The Passion naar AmsterdamBeeld anp

Nog maar 34 procent van de Amsterdammers acht zichzelf gelovig, blijkt uit nieuwe cijfers van de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). In de jaren zestig, zeventig en tachtig was het nog ruim de helft.

Opvallend is dat de secularisatie in Amsterdam veel harder doorzet dan elders in Nederland, waar nog wel de helft van de bevolking religieus is.

Uit de cijfers blijkt dat de enige religie in de stad die nog wil groeien, niet heel verrassend, de islam is: van één procent van de bevolking in 1971 naar dertien procent in 2010 en veertien procent in 2016. Ook daar is de rek er kennelijk bijna uit.

Secularisatie
Met die veertien procent is de islam inmiddels wel ruimschoots de grootste godsdienst in de stad, gevolgd door de rooms-katholieken, protestanten en overige aanhangers van christelijke kerkgenootschappen. Boeddhisten, hindoeïsten en joden vertegenwoordigen ieder één procent.

Secularisatie, blijkt bij doorvragen, is overigens een rekbaar begrip. 21 procent van de bevolking acht zichzelf atheïst (gelooft in geen enkele god), 16 procent agnost (vindt dat er geen bewijs is dat God bestaat).

13 procent gelooft 'met twijfels', 8 procent is 'deeltijdgelovige' en 21 procent gelooft in 'een hogere macht', ook wel de 'iets­isten'. Wat overblijft: 22 procent die zonder enige twijfel ­gelooft.

Omgedraaid
Amsterdammers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond geloven nog altijd in grote meerderheid: meer dan negentig procent. De jongeren (tussen 18 en 29 jaar) nog iets harder dan de ouderen.

Datzelfde geldt voor de Surinaamse Amsterdammers: 63 procent van de jongeren is gelovig tegen 53 procent van de ouderen.

Bij Amsterdammers zonder migratieachtergrond zijn de rollen omgedraaid: daar geloven de jongeren juist veel minder.

Lees terug: The Passion komt in 2018 naar de Bijlmer

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden