Column

Gloria Wekker heeft alleen maar mensen uit elkaar gedreven

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Dinsdag schreef ik een column waarin ik probeerde aan te tonen dat winnares van de Joke Smit-staatsprijs voor emancipatie, Gloria Wekker, nepwetenschap bedreef.

Dat de staat daarvoor, namens ons, een prijs uitreikt, moet de staat weten.

Het vreemde is alleen dat Wekker in feite niets betekent voor de vrouwen en met haar idee over de voortdurende witte schuld alleen maar mensen (mannen én vrouwen, zwarten én witten) uit elkaar heeft gedreven. Zie de door haar steeds opgeworpen 'Zwarte Pietdiscussie'.

Vreemder vind ik het, en eigenlijk schandalig, dat de cardiologe en feministe Angela Maas deze prijs niet heeft gekregen.

Als er nu iemand is die daadwerkelijk iets heeft gedaan voor vrouwen - wereldwijd - dat vrouwen redt, is zij het wel.

Angela Maas ontdekte dat de verschijnselen van hartfalen (ik leg het vast verkeerd uit, maar ik ben dan ook geen medicus) zich bij vrouwen anders voordoen dan bij mannen.

Anders gezegd: bij hartkwalen moeten vrouwen anders onderzocht worden en misschien wel andere geneesmiddelen krijgen dan mannen.

Dit komt door het medisch onderzoek waarvoor men altijd mannetjesapen gebruikte. Die hadden geen last van een cyclus en waren daardoor altijd beschikbaar.

Daardoor zijn vroeger onjuiste conclusies getrokken en werden bij vrouwen vaak verkeerde diagnoses gesteld.

Als er nu iets de mensheid ten goede komt - en zeker vrouwen (maar ook mannen en kinderen, want die hebben hun vrouw en moeder langer), - dan is dat dit inzicht waaraan Angela Maas heeft bij­gedragen.

Zet dat nu eens af tegen de op niets gebaseerde beschouwingen van Wekker. Zelfs als Wekker gelijk zou hebben, dan is haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie toch geringer van omvang dan die van Angela Maas.

Juryvoorzitter Eva Jinek en haar juryleden vonden dit niet.

Ik ontkom dan ook niet aan de indruk dat hier om politieke redenen een prijs werd uitgereikt. Ook dat is geoorloofd, maar ik vind het pijnlijk. De afstand die er steeds meer ontstaat tussen links en rechts en die mensen scheidt, komt deels door Gloria Wekker.

Zij zal dat zelf met genoegen erkennen. Maar dat iemand die vrouwenlevens redt, boven de partijen staat, maar toch het feminisme - ook door het feit dat zij een vrouwelijke wetenschapper is - een enorme sprong voorwaarts laat maken, deze prijs niet heeft gekregen, vind ik onbegrijpelijk.

Angela Maas laat een vrouwenhart tikken, maar de jury prees een verkeerde maatschappelijke diagnose.

Lees terug: Hoe weet Gloria Wekker dat allemaal?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden