Plus

Gloednieuw Zuidaspand moet medicijnbureau lokken

Nederland is ervan overtuigd dat het prima papieren heeft om het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam te halen, ook al zal het ­gebouw op de Zuidas waarin het moet komen, niet helemaal op tijd klaar zijn.

Frans Boogaard
VLNR: Wouter Bos, Edith Schippers en Kajsa Ollongren in Brussel. Beeld Jose van Dijk
VLNR: Wouter Bos, Edith Schippers en Kajsa Ollongren in Brussel.Beeld Jose van Dijk

Dat is het gevolg van de keus voor nieuwbouw, aldus 'EMA-ambassadeur' Wouter Bos gisteren in Brussel, waar hij de aftrap gaf voor een keiharde lobbystrijd die op 20 november door de EU-ministers van Europese Zaken wordt beslecht.

Amsterdam en politiek Den Haag willen ver gaan om het EMA, dat uit Londen weg moet vanwege de brexit, binnen te halen, maar de concurrentie is zwaar. Veertig steden uit 22 Europese landen hebben zich al gemeld, terwijl de kandidaatstelling pas 31 juli sluit.

Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, sluit niet uit dat een deel van de 900 man tellende EMA-staf tijdelijk in een aanpalend gebouw moet worden ondergebracht, maar dat zou nog altijd beter zijn dan aanpassing van een bestaand gebouw, dat wellicht minder aan de hoge EMA-eisen voldoet. Design en planning zijn al wel begonnen.

Morgen beginnen
Het agentschap moet uiterlijk eind maart 2019 weg uit Londen, de nu voorziene einddatum voor de brexit, Nederland heeft steeds het belang van een vloeiende overgang onderstreept, in het belang van de Europese patiënt. "Vrijdagmiddag in Londen stoppen en maandagmorgen bij ons beginnen," aldus Bos ook dinsdag nog.

"De congreszalen zullen wel klaar zijn," verzekert de Amsterdamse loco­burge­meester Kajsa Ollongren. Zij belooft het hooggekwalificeerde EMA-personeel een hypermodern 'groen' gebouw op zeven treinminuten van 's werelds best geëquipeerde luchthaven, een geweldige thuisstad met veel internationale scholen, plenty banen voor partners en individuele begeleiding bij aankomst.

Het splinternieuwe kantoor wordt neergezet door het Rijksvastgoed­bedrijf en kost 250 à 300 miljoen euro. Komt het EMA naar Nederland, dan komt het kabinet over de brug met 10 miljoen euro extra voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Dat moet uitgebreid, aldus demissionair zorgminister Edith Schippers en CBG-voorzitter Bert Leufkens, zelf tien jaar werkzaam bij het EMA, om het agentschap in staat te stellen zijn werk - medicijnvoorziening voor nu nog 500 miljoen Europeanen - goed te kunnen doen.

Máxima in de aanbieding
Een dikke vijftig belangstellenden - ambassadepersoneel, journalisten - woonden de presentatie en formele overhandiging, door Schippers aan Bos, van het bidbook bij.

Een kekke video ondersteunde het geheel. Een kitesurfer op een Hollandse vaart, een molen in het polderlandschap, strand, duin en vuurtoren en natuurlijk de Amsterdamse grachten, met steeds stralend weer. En binnen tien seconden ook Máxima in de aanbieding: 'Een zeer stijlvolle koningin', waarmee pakweg Polen of Cyprus niet kunnen pronken.

Bos voert de komende maanden Europawijd een lobby, bescheiden en met een positieve campagne. "Dit bod gaat zichzelf verkopen en ik help een beetje," zegt hij, en: "Ik ga Europa in om te onderstrepen hoe geschikt Amsterdam is, niet om te zeggen hoe slecht anderen zijn."

Afgunstig
Sommige anderen, zeker relatief nieuwe lidstaten, staan al bij voorbaat op achterstand omdat ze minder te bieden hebben op het vlak van banen, Europees onderwijs of snelle verbindingen.

Het maakt ze afgunstig, omdat de meeste agentschappen al waren verdeeld vóór hun toetreding in 2004. Geografische spreiding van de agentschappen is een van de zes criteria, daar scoor je weinig punten mee.

In het bidbook pronkt Nederland ook met zijn stabiele politieke klimaat, wat sinds half maart betekent: stabiel zonder regering. "Maar het beleid is natuurlijk wel stabiel," zegt Schippers. "Dat weten ook bedrijven die zich graag in Nederland vestigen."

Vorige levens Bos
Dan nog een vraagje aan Bos, die met zijn ambassadeurschap een net begonnen actie van het Europees Parlement doorkruist om het EMA in Straatsburg te vestigen, en in ruil het Parlement volledig in Brussel. In vorige levens vond ook Bos dat om democratische redenen zeer gewenst.

En nu? Met iets wat het midden houdt tussen een grimas en een glimlach: "In deze rol vind ik daar even niet zo veel van."

Wouter Bos en Edith Schippers. Beeld Jose van Dijk
Wouter Bos en Edith Schippers.Beeld Jose van Dijk

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden