Glitterjurken, tipi's en een mini-reuzenrad; Buiten Westen en Milkshake vieren feest in het Westerpark

Het afgelopen weekend werden vijf festivals georganiseerd in de stad. Onder hen twee debutanten: Buiten Westen en Milkshake. Waarvan de eerste zaterdag het Westerpark bezette en de tweede zondag. De twee deelden dus het festivalterrein, maar daar bleef het ook bij.

Simone Lautenbach
Bij de entree van Milkshake krijg je direct commentaar over je outift naar je hoofd geslingerd. Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Bij de entree van Milkshake krijg je direct commentaar over je outift naar je hoofd geslingerd.Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl

De lucht blijft er maar dreigend uitzien als we ons zaterdag naar het Westerpark begeven voor Buiten Westen. Zal een regenbui het feestje verpesten? Niets blijkt minder waar, want aan het eind van de middag begint de zon te schijnen om niet meer te stoppen tot hij ondergaat. En dat doet de Amsterdammers goed na een week die werd gedomineerd door hoosbuien. Iedereen zet een zonnebril op en wie die is vergeten, koopt er een.

Het eendaagse festival is al dagen van tevoren stijf uitverkocht. En dat is best opvallend, want echt klinkende namen zijn in de line-up niet te ontdekken. Maar dat is een bewuste keuze, want Buiten Westen doet niet aan 'commercieel gedoe' en wil 'opkomende internationale artiesten en getalenteerde lokale helden een podium bieden'. De organisatie pretendeert dat Buiten Westen een festival is voor vrije geesten en vrije geluiden.

Kermis meets circus
Waar we al dat 'vrije' precies in terug moeten zien is niet helemaal duidelijk. Of het moet gaan om die paar tipi's achter het podium van Rekorder of de Nepalese vlaggetjes die boven de dansvloer bij Pleinvrees zijn gespannen. Nee, Buiten Westen heeft meer weg van kermis meets circus. Zo is een van de podia gevestigd in een circustent en van weer een ander vormen botsauto's het decor. Verder kan het publiek in een mini-reuzenrad, hoepelen of zich laten schminken. Dankzij deze activiteiten komt in menig bezoeker het kind weer boven en er wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Al met al zit de sfeer er goed in op Buiten Westen. Het is constant druk bij alle podia en wie zich even wil afzonderen kan op de langgerekte groene heuvel van het zonnetje en de betrekkelijke rust genieten. Amsterdam heeft er met dit festival een leuk feestje bij gekregen en veel bezoekers zullen ongetwijfeld al uitkijken naar de editie van volgend jaar, die er vast en zeker zal komen.

Het grasveld voor het podium van Black Out is stampvol tijdens Buiten Westen. Beeld Nienke van Kamp
Het grasveld voor het podium van Black Out is stampvol tijdens Buiten Westen.Beeld Nienke van Kamp
De festivalgangers worden tijdens Buiten Westen getrakteerd op een mooie zonsondergang achter het reuzenrad. Beeld Nienke van Kamp
De festivalgangers worden tijdens Buiten Westen getrakteerd op een mooie zonsondergang achter het reuzenrad.Beeld Nienke van Kamp
Nepalese vlaggetjes bij Pleinvrees. Beeld Nienke van Kamp
Nepalese vlaggetjes bij Pleinvrees.Beeld Nienke van Kamp

Niet zomaar een nieuwkomer
Een dag later is het tijd voor Milkshake. Ook een nieuwkomer, maar niet zomaar een. Een festival dat staat voor liefde en diversiteit, maar dat vooral geclaimd wordt door homo's, lesbiennes, transseksuelen en transgenders, bijgestaan door hun beste vriendinnen. De heteromannen zijn hier op een handje te tellen. Maar dat mag de pret en het vertier niet drukken. Het festival is een en al vrolijkheid en iedereen is zichzelf. Zo staat de een in een strak zwembroekje te dansen terwijl een ander in een glitterjurk en 15 centimeter hoge hakken overeind probeert te blijven.

Hoewel Milkshake flink gepromoot werd - om de uitdagende posters die door de hele stad verspreid waren kon bijvoorbeeld niemand heen - was het festival tot gisteren niet uitverkocht. In de middag stuurde de organisatie het bericht de wereld in dat men wel 'sold out' was, maar op het terrein was dat niet te zien. Het was een stuk rustiger dan bij Buiten Westen een dag eerder. Eigenlijk is de Sjieke Poezenbar het enige podium waar de dansvloer constant vol is. Verder is ook de Black Pool Party by Erwin Olaf, met een echt zwembad middenin de tent, populair.

Van Don Diablo tot Bastiaan van Schaik
Daarentegen kan Milkshake wel rekenen op een lijst grote namen. Van BN'ers tot wereldberoemde dj's. We noemen een Egbert-Jan Weeber, Bastiaan van Schaik, Dio, Geza Weisz, Don Diablo, Joost van Bellen, Valentijn de Hingh, Marcello, Lacroix, Benny Rodrigues, Paul Turner en Wannabeastar. Het is eigenlijk vreemd dat daar niet meer mensen op afkomen. Maar vanwege het warme weer is het ook wel weer fijn dat je net iets meer ruimte hebt om te dansen, je hamburger, noodles of ijsje te eten of je kleedje uit te leggen om even te genieten van de zon en bij te kletsen met vrienden.

Aan het eind van een vrolijke en kleurrijke dag keren veel festivalgangers met een rode neus van de felle zon naar huis. Volgend jaar weer? Dat lijkt ons een goed idee, maar als we dan toch nog over iets mogen klagen; smoothies en ijsjes waren volop verkrijgbaar, maar de milkshakes hebben wij gemist. Hoe zit dat Milkshake?

Dj Jean Paul Paula. Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Dj Jean Paul Paula.Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
null Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Black Pool Party by Erwin Olaf tijdens Milkshake. Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Black Pool Party by Erwin Olaf tijdens Milkshake.Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Milkshake. Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Milkshake.Beeld Dennis van Vreden / www.dennisvanvreden.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden