Glen Mills niet zo'n succes

AMSTERDAM - De Glen Mills School, waar delinquente jongeren naar Amerikaans voorbeeld worden heropgevoed, is een veel minder groot succes dan werd aangenomen. Veel jongeren plegen weer misdrijven, nadat ze uit het instituut zijn 'uitgestroomd'.Dit blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

Van de 205 ex-pupillen van de Glen Mills School, waar ook veel Amsterdamse criminele jongeren worden heropgevoed, pleegde bijna de helft (46,3 procent) weer één of meer misdrijven binnen een jaar nadat ze het heropvoedingsinstituut hadden verlaten. Vier jaar na de invrijheidstelling ligt dat percentage zelfs op 78 procent.

Dit maakt dat de algemene recidive onder jongeren van de Glen Mills School zelfs vaker voorkomt dan bij criminele jongeren die andere inrichtingen hebben doorlopen.

Het WODC is het wel met de leiding van de Glen Mills School eens dat de hogere recidive van de uitstromers is te verklaren: op de Glen Mills School komt de zwaarste categorie jeugdige criminelen terecht, dus het ligt voor de hand dat van die groep meer jongeren misdrijven blijven plegen.

De Glen Mills School heeft ook een hoog percentage afhakers, die al uit het programma stappen of worden gegooid, nog voordat ze dat hebben afgerond. Van de afhakers gaat 59,3 procent binnen een jaar opnieuw in de fout.

De verwachtingen over de Glen Mills School, dat net als bijvoorbeeld het heropvoedingsinstituut Den Engh geldt als een populair paardenmiddel om jeugd weer op het rechte pad te krijgen, blijken te hoog te zijn.

Het WODC vergeleek de verwachte recidive met de werkelijke terugval in criminaliteit, en stelde vast dat in alle categorieën de echte terugval hoger lag dan voorspeld.

Van de jongeren die tussentijds afhaakten, was verwacht dat 45,2 procent zou terugvallen, maar dat werd 59,3 procent. Van 41,9 procent van de uitstromers was verwacht dat zij snel weer in de fout zou gaan, maar dat werd 46,3 procent. Het WODC vindt overigens niet dat de Glen Mills School faalt, maar slechts dat de verwachtingen te hoog lagen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden