Glasaal beschermde diersoort

DEN HAAG - De handel in glasaaltjes en paling wordt aan banden gelegd. In Den Haag is een voorstel aangenomen om de vis op een lijst van beschermde diersoorten te plaatsen.Een paar uur eerder had de Europese Unie bepaald dat Frankrijk en Spanje minder glasalen mogen vangen. Volgens Wim van Eijk van het productschap Vis kocht tot nu toe China een flink deel van de glasaal op. ''Als die handel wordt beperkt, heeft dat heel gunstige effecten op de Nederlandse binnenvisserij.'' Die aaltjes vechten zich een weg door de rivieren, om onder meer in Nederland uit te groeien tot volwassen palingen.

Palingen worden in het zoete water acht tot twaalf jaar oud. Dan zwemmen ze door de Atlantische Oceaan naar de Saragossazee om kuit te schieten. Het duurt een tijdje voordat de vissen, die al jaren flink in aantal afnemen, zich weer herstellen.

Japan, waar net als China veel aal naartoe gaat, stemde vorige week op de Citesconferentie, ter bescherming van bedreigde plant- en diersoorten, schoorvoetend vóór de regulering.

De daling van de palingstand is niet alleen te wijten aan overbevissing. Vervuiling van rivieren en het toenemende aantal gemalen en dammen zijn er ook debet aan.

In Nederland bestaat al een programma om de tocht van de aal makkelijker te maken. Sluizen worden vaak wat langer opengezet en langs gemalen zijn vistrappetjes gemaakt. In Europees verband zal ook een dergelijk programma worden opgezet.

Overigens is het nog nooit gelukt om paling te kweken. Hoe ze paaien in de Saragossazee is een goed bewaard geheim van de natuur. Daarom blijft hun voortplanting afhankelijk van de tocht die ze afleggen, en daarmee ook van de effecten van klimaatverandering en golfstromen. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden