Update

Gladheid in het noorden zorgt tot donderdagavond voor hinder

In verband met ijzel heeft het KNMI woensdag voor de provincies Groningen, Drenthe en Friesland code rood afgegeven, ofwel het hoogste weeralarm. De gladheid houdt mogelijk tot donderdagavond aan.

Redactie
Woensdag regende het opnieuw ongevallen en glij- en valpartijen door de beijzelde straten en wegen Beeld anp
Woensdag regende het opnieuw ongevallen en glij- en valpartijen door de beijzelde straten en wegenBeeld anp

Voor de provincies Flevoland, Overijssel en op de Wadden blijft code oranje van kracht. Ook in het noorden van Noord-Holland en Gelderland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Het KNMI verwacht dat de gladheid in het noorden mogelijk tot donderdagavond aanhoudt, met opnieuw kans op ijzel.

Rijkswaterstaat adviseert mensen om ook donderdag in het noorden niet de weg op te gaan. In de stad Groningen blijven de scholen donderdag voor de derde dag op rij dicht.

Ongevallen
Opnieuw regende het ongevallen en glij-en valpartijen door de beijzelde straten en wegen. In Assen overleed een man, nadat hij was uitgegleden op de stoep. Alleen al in Friesland telde de politie een kleine twintig ongevallen. Twee mensen raakten gewond. Ook in Groningen en Drenthe raakten auto's in een slip en belandden naast de weg of kwamen in botsing met medeweggebruikers.

De verpleegkundigen op de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) krijgen woensdag meer mensen met botbreuken, kneuzingen en hoofdwonden binnen. In totaal zou het gaan om 150 gewonden als gevolg van glij- en valpartijen.

Melk
Zo'n 450 melkveehouders in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe moesten woensdag hun verse melk laten weglopen in de mestput. Door de gladheid in de nacht van dinsdag op woensdag kon zuivelproducent FrieslandCampina de melk niet ophalen. Aan het eind van de ochtend werd het melk ophalen hervat.

Ook de luchtmacht heeft te lijden onder de slechte weersomstandigheden in het noorden van het land. De QRA-taak, ingesteld om onbekende vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim te onderscheppen, is tijdelijk overgeheveld van luchtmachtbasis Leeuwarden naar de basis in het Brabantse Volkel.

Colleges
De Universiteit van Groningen heeft woensdag alle colleges en tentamens na 13.00 uur geschrapt. Promoties gaan wel door. De gebouwen blijven voorlopig open en studenten en docenten mogen hun eigen afweging maken, maar het advies van de universiteit is: ga naar huis. Aanleiding zijn de aanhoudende gladheid en ijzel.

Volgens Harry Geurts van het KNMI is het weeralarm ingegeven door intensieve neerslag, die langer aanhoudt dan verwacht, gecombineerd met temperaturen onder nul. Er treedt dan op grote schaal ijzelvorming op en dat leidt tot ontwrichting, zei Geurts bij de NOS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden