Gitzwarte dag voor Italië: 475 doden op een dag

Ruim 250 miljoen mensen wereldwijd zijn door het coronavirus aan huis gekluisterd. Italië beleefde zijn zwartste dag, terwijl in corona-epicentrum Wuhan voor het eerst geen nieuwe gevallen zijn vastgesteld.

In beschermende kleding poogden mensen de Filipijnen woensdag te verlaten voordat restricties ingingen.Beeld Getty Images

Het was een gitzwarte dag in Italië. De zoveelste op rij voor het zwaarst door het coronavirus getroffen Europese land. In 24 uur overleden woensdag 475 mensen aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In geen land ter wereld overleden op één dag zoveel mensen aan Covid-19. Zelfs in China niet, waar het virus eind december opdook.

Volgens officiële cijfers zijn in Italië 2978 mensen aan het coronavirus gestorven. Dat is bijna een derde van het aantal sterfgevallen wereldwijd, terwijl in Italië acht procent van het aantal infecties is vastgesteld. Het werkelijke aantal doden lijkt zelfs nog groter te zijn: zo melden verpleeghuizen een groot aantal sterfgevallen onder bewoners die niet officieel getest zijn op het coronavirus.

Vermoed wordt dat ook het aantal infecties in Italië in werkelijkheid vele malen groter is dan de officiële cijfers suggereren. Doordat lang niet iedereen die symptomen heeft nog wordt getest, zou het percentage mensen dat aan de ziekte overlijdt veel te hoog worden ingeschat. Ook in Nederland wordt lang niet iedereen met verschijnselen gecontroleerd, als het gevolg van een tekort aan tests.

Bovendien lijken in Italië, dat op Japan na de oudste bevolking ter wereld heeft, vooral veel oudere mensen te worden besmet. Die hebben een aanzienlijk grotere kans aan de ziekte te overlijden, in het bijzonder als ze al kwalen hebben. In Zuid-Korea, dat even­eens zwaar door het coronavirus is getroffen, is het virus vooral vastgesteld bij jongeren tussen de 20 en 29 jaar oud, is in Italië meer dan de helft van de geïnfecteerden boven de 63 jaar oud.

Als verklaring hiervoor noemde RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de hoorzitting woensdag in de Tweede Kamer dat het in Italië gebruikelijker is dat meerdere generaties bij elkaar wonen. Daardoor komen ouderen er relatief met veel meer mensen in contact dan in bijvoorbeeld Nederland, en zo lopen ze meer risico op infectie.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de corona-epidemie is nu verplaatst van China naar het Westen. Nog altijd is China het land met de meeste slachtoffers en zieken, maar sinds woensdag zijn het dodental en aantal zieken voor het eerst hoger buiten China dan in het land zelf. Terwijl vrijwel elk Europees en Noord- en Zuid-Amerikaans zware maatregelen treft, kondigde Peking woensdag voorzichtig het begin van het einde van de uitbraak in eigen land aan.

Voor het eerst sinds het begin van de epidemie waren in de provincie Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, woensdag geen nieuwe besmettingen gevonden. Een dag eerder werdnog maar één nieuwe infectie vastgesteld, terwijl er in de provincie tijdens de piek in januari dagelijks duizenden nieuwe gevallen bijkwamen.

Nog altijd zijn zo’n 80.000 mensen in China met het virus geïnfecteerd. De lockdown die zo’n twee maanden geldt, wordt nog niet opgeheven, maar Chinese medische adviseurs zeggen tegenover persbureau Reuters erop te vertrouwen dat de strikte maatregelen binnen enkele weken kunnen worden opgeheven.

Die optimistische berichten worden buiten China met wantrouwen ontvangen. De daling zou mogelijk zijn veroorzaakt doordat de Chinese overheid minder of geen tests meer laat uitvoeren. Ook wordt gewaarschuwd voor een ‘tweede golf’ van besmettingen: als de restricties worden opgeheven, zou het virus weer even snel kunnen om zich heen kunnen grijpen.

Tbc-vaccin

Een bekend tbc-vaccin kan mogelijk helpen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Radboud UMC en UMC Utrecht gaan dat testen bij 500 zorgmedewerkers, onder meer op de spoedeisende hulp en op de intensive care van zes of zeven ziekenhuizen in Nederland. De controlegroep bestaat uit 500 andere zorgmedewerkers, die krijgen een placebo. Volgende week worden de eerste medewerkers ­gevaccineerd.

Een potentieel coronavaccin is het niet, maar het middel geeft wel het immuunsysteem een ­stimulans. Mogelijk helpt dit in de strijd tegen het coronavirus. Het duurt een paar maanden voordat duidelijk is of het vaccin, dat BCG (Bacillus Calmette-Guérin) heet, inderdaad werkt.

De deelnemers uit de twee groepen worden van dag tot dag en van week tot week gevolgd. Zodra blijkt dat het middel werkt, doordat het verschil tussen de twee groepen groot genoeg wordt, stopt het experiment. Dan kan het middel ook aan de controlegroep en aan andere zorgmedewerkers worden gegeven.

Onderzoeker Marc Bonten, arts-microbioloog aan het Utrecht UMC, is voorzichtig. “Er zijn studies die sterk suggereren dat BCG de afweer oppept, maar ook die waarbij het middel weinig effect heeft.” Als het middel onvoldoende werkt, is dat over een half jaar duidelijk, verwacht Bonten.

Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van bloedbank Sanquin een landelijk bevolkingsonderzoek doen. Doel is te achterhalen hoe breed het coronavirus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt. De test wordt uit­gevoerd op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren.

Marten van de Wier

Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden